Kosova, Kudüs'te büyükelçilik açan ilk Müslüman ülke oldu

Kosova, Kudüs'te Filistinlilere rağmen büyükelçilik açan ilk Müslüman ülke oldu. Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kosova ve İsrail arasındaki ilişkilerin ilerlemesi de hedeflendi

Kosova, Kudüs'te büyükelçilik açan ilk Müslüman ülke oldu
14 Mar 2021 20:52:12

Kosova, Kudüs'te Filistinlilere rağmen büyükelçilik açan ilk Müslüman ülke oldu.Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kosova ve İsrail arasındaki ilişkilerin ilerlemesi de hedeflendi. Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı, Kosova'nın Kudüs Büyükelçiliği'nin açıldığını ve faaliyete başladığını duyurdu.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, törensiz gerçekleştirilen açılışa, Kosova yetkililerinin Kovid-19 salgını şartları nedeniyle katılamadığı belirtildi. 

Büyükelçiliğin açılmasıyla Kosova ve İsrail arasındaki ilişkilerin ilerlemesinin hedeflendiği belirtilen açıklamada, Kosova devletinin uluslararası arenadaki konumunun güçlendirileceği vurgulandı.

Açıklamada, elçilik tabelasının ve Kosova bayrağının İsrail'deki Kosova Büyükelçiliğine yerleştirilmesiyle, Kosova hükümetinin Kudüs'te diplomatik misyon kurma taahhüdünü yerine getirdiği kaydedildi.

DIŞİŞLERİ: EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, Kosova'nın Kudüs'te büyükelçilik açmasına sert tepki gösterdi. 

"Kosova'nın, Kudüs’te Büyükelçilik açmasını derin endişeyle karşılıyor ve en güçlü şekilde kınıyoruz" denilen yazılı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Kendi bağımsızlıklarını kazanmak uğruna büyük acılara göğüs geren bir halkın liderlerinin, onyıllardır işgal altında yaşayan ve ağır insan hakları ihlallerine maruz kalan Filistin halkının durumunu gözardı ederek aldıkları bu karar son derece talihsizdir. 

Kosovalı liderler bu şekilde hareket ederek, Kudüs’ün statüsü konusunda ilgili Birleşmiş Milletler kararları dahil barış sürecindeki yerleşik parametrelere aykırı davranmış, iki devletli çözüm vizyonuna ve bölgedeki barış umutlarına zarar vermiştir. 


Kosovalı liderlere, sağduyunun sesini dinlemeleri ve bu sorumsuz ve hukuk dışı adımdan vazgeçmeleri çağrısında bulunuyoruz.                                        

NE OLMUŞTU?

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın ev sahipliğinde Eylül 2020'de Beyaz Saray'da bir araya gelen Sırbistan ve Kosovalı liderler, ekonomi alanında normalleşme konusunda anlaşma imzalamıştı.

Anlaşma ile Kosova'nın İsrail ile diplomatik ilişkilerini başlatması ve büyükelçiliğini Kudüs'te açması, İsrail'in Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanıması, Sırbistan'ın da İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması kararlaştırılmıştı.


Kosova ile İsrail arasında diplomatik ilişkilerin resmen başlatılmasına yönelik anlaşma 1 Şubat'ta imzalanmıştı. Aynı gün İsrailli yetkililer, Kosova'nın Kudüs'te büyükelçilik açmak için yaptığı başvuruyu onayladığını açıklamıştı.



0 Yorum

Yorum Yaz