Kurban Bayramı için eyyam-ı bahur uyarısı

Kurban Bayramı sürecinde etkili olacak eyyam-ı bahur sıcakları nedeniyle yaşlılar, çocuklar, hamileler ve hasta olanların olumsuz etkilenme riskinin yüksek olduğu bildirildi.

Kurban Bayramı için eyyam-ı bahur uyarısı
10 Ağu 2019 17:06:48

Kurban Bayramı yarın başlıyor. Yarından itibaren 4 günlük tatilde hava durumu da merak ediliyor. Ağustos ayının son günlerinde yaşanan sıcaklıklar için kullanılan eyyam-ı bahur sıcaklıkları bayramda etkili olacak.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, eyyam-ı bahur sıcaklarının etkilerinin Kurban Bayramı süresinde tüm yurtta devam edeceğini söyledi.

Yaşanacak sıcaklara karşı önlem alınması gerektiğini belirten Toros, şunları söyledi:

"Kuzey Afrika ve Arap yarımadasında çöl bölgeleri aşırı ısındı ve oralardaki sıcak hava ülkemize kadar geliyor. Ülkemizdeki meteorolojik durum sebebiyle de güneş ışınımı fazla geliyor. Uzun süren eyyam-ı bahur sebebiyle birçok tehlike de bizleri bekliyor. Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve hasta olanların olumsuz etkilenme riski yüksek. Aynı olumsuzluk hayvanlar içinde geçerli. Bitkilerin de su ihtiyacı artacaktır. Suyun sürdürülebilirliği ve gıda güvenliği için suyun idareli ve sulama tekniğine uygun kullanılması son derece önemlidir."

BAYRAMDA YAĞIŞ BEKLENMİYOR

Kurban Bayramı boyunca bazı bölgelerde görülebilecek yerel yağışlar haricinde genel olarak tüm yurtta yağışsız bir dönemin beklendiğini belirten Toros, eyyam-ı bahur günlerinde çevresel zararların daha fazla olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Toros, aşırı sıcakların orman yangınları oluşma riskini arttırdığını dile getirerek demir yollarında ve kara yollarında bozulma meydana geldiğini anlattı.

EYYAM-I BAHUR NEDİR?

Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür. Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına düşer. Kesin tarih, içinde bulunulan bölgeye, boylama ve iklim koşullarına göre büyük değişiklikler gösterebilir.

Ülkemizde ağustos ayının ilk haftalarında karşılaşıldığı söylenen Eyyam-ı Bahur'un 1-8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştiği düşünülmektedir.

Eyyam-ı bahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için riskli dönemlerdir. Kişilerde aşırı stres ve asabiyet görülebilir. Orman yangınları başlayabilir. Enerji hattı kablolarının esnemesi, yol malzemelerinin erimesi ya da demiryollarında rayların genleşmesi gibi nedenlerle can ve mal kaybına neden olan kazalar yaşanabilir.



0 Yorum

Yorum Yaz