Mali'de Müslüman Katliamı!

Batı Afrika ülkesi Mali'de Rus paralı asker firması Wagner ve Mali ordusunun yaklaşık 500 Müslümanı katlettiği bildirildi. Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre katliam, ülkenin orta kesimindeki Mopti bölgesinde yaşandı.

Mali'de Müslüman Katliamı!
02 Nis 2022 15:30:12
Batı Afrika ülkesi Mali'de Rus paralı asker firması Wagner ve Mali ordusunun yaklaşık 500 Müslümanı katlettiği bildirildi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre katliam, ülkenin orta kesimindeki Mopti bölgesinde yaşandı.

Fulani Müslümanların yaşadığı bölge, Mali'de savaşın en yoğun olarak devam ettiği bölgeler arasında.

Mali yönetimi, bölgedeki Fulani Müslümanları, cihat yanlısı gruplara destek vermekle suçlayarak ağır insan hakları ihlallerine maruz bırakıyordu.

Batı Afrika'nın bin yıllık Müslüman topluluğu: Fulaniler

Katliamın, Mopti bölgesinde bulunan Moura yerleşiminde gerçekleştiği belirtildi.

Bölgenin konumu:

Mali hükümetinin "cihat yanlısı gruplara karşı" operasyon düzenlediğini belirttiği bölgedeki köylerin karadan ve havadan yoğun olarak bombalandığı kaydedildi.

Bölge kaynakları, saldırılarda 500 civarında Müslüman sivilin katledildiğini ifade etti.

Mali ordusu ise saldırıda silahlı gruplara mensup kişilerin öldürüldüğünü öne sürdü. Saldırılara, bölgedeki Müslüman sivillere yönelik katliamlarıyla bilinen Wagner'in de katıldığı bildirildi.

Bölgedeki ölü sayısının artmasından endişe edilirken, saldırıya uğrayan köylere erişim sağlanamıyor.

Özellikle bölgede yaşayan Fulani çoban ve ailelerin Rus güçlerince hedef alındığı belirtiliyor.

Batı Afrika'da, özellikle Mali-Burkina Faso-Nijer üçgeninde, sivil halk genel olarak kırsal bölgelerde kalabalık köy yerleşimlerinde hayatını sürdürüyor.

Bu sebeple köyleri hedef alan ordu veya çete saldırılarında ölü sayısı genellikle yüzlerle ifade edilecek kadar ağır seviyelere yükselebiliyor.

Bölgede sivillere yönelik ihlallerin artmasının, savaşın seyrini etkileyeceği ve Mali hükümetine yönelik tepkiyi artıracağı düşünülüyor.

Etiketler:   mali


0 Yorum

Yorum Yaz