MİT Müsteşarı İstifa Etti!

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde milletvekili aday adayı olmak üzere Müsteşarlık görevinden istifa etti!

MİT Müsteşarı İstifa Etti!
07 Şub 2015 00:27:15

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, 10 Şubat'tan itibaren geçerli olmak üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunduğu istifası kabul edildi. Fidan'ın 2015 genel seçiminde milletvekili adayı olması bekleniyor.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, 10 Şubat'tan geçerli olmak üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu'na istifasını sundu. Fidan'ın istifa dilekçesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edildi. Fidan'ın, 2015 genel seçiminde milletvekili adayı olması bekleniyor.

Kamu görevlilerinin 7 Haziran'daki seçimde aday olabilmeleri için en geç 10 Şubat'ta görevlerinden ayrılmaları gerekiyor. Fidan, 25 Mayıs 2010'dan beri MİT Müsteşarı olarak görev yapıyordu.

CNN Türk kanalında konuşan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Fidan'ın milletvekili olmak için istifa etmesini uygun bulmadığını söyledi. Arınç, "Yaptığı görev bence daha önemli. Eğer vekil olacaksa her vekil onun yaptığı işi yapamaz. Sıradan bir milletvekili olacaksa bence bu görev çok daha önemliydi. Şahsen kendisinin bakan olmasını uygun görmüyorum. Süpermen görevi verilmiş bir insanın bir vekil olarak parlamentoya girmesini israf olarak görürüm." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Şubat'taki Mali ziyaretinde Fidan’ın AK Parti’den aday olup olmayacağı sorusuna 'Başbakan Davutoğlu ile bu konu hakkında konuştuklarını ve fikrinin Davutoğlu’nda gizli olduğunu' söylemişti

'Erdoğan'ın kara kutusu'

Türkiye'nin haber alma örgütü Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT)  tarihinde müsteşarlık makamına atanan en genç isim olan Hakan Fidan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'kara kutum' olarak nitelendirdiği bir isim.

1968'de Ankara'da doğan Fidan, 1986'da Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu'ndan mezun olup Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) astsubay rütbesiyle görev yapmaya başladı. NATO'nun Almanya'daki İstihbarat ve Harekat Başkanlığı'nda görevlendirilmesi, Fidan'ın eğitim ve kariyerinde dönüm noktası teşkil etti.

2003-2007 yıllarında Başbakanlığa bağlı TİKA  Başkanlığı görevini yürüten Fidan'ın bu dönemde Afrika, Orta Doğu, Orta Asya, Kafkasya ve Balkanlar'da neredeyse ayak basmadığı ülke kalmadı.

Aynı zamanda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na danışmanlık yapan Fidan, Kasım 2007'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'dış politika ve uluslararası güvenlikten sorumlu' Müsteşar Yardımcısı olarak görevlendirildi.

TİKA Başkanlığı ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı makamlarında sergilediği başarılı performansının yanı sıra istihbarat alanındaki bilgisiyle de dikkat çeken Fidan, 17 Nisan 2009'da dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner'in yardımcılığına getirildi. Taner'in emekli olmasının ardından, AK Parti hükümeti tarafından 27 Mayıs 2010 tarihinde, henüz 42 yaşındayken, MİT Müsteşarlığı makamına atandı. Fidan böylece MİT tarihinde müsteşarlık koltuğuna oturan en genç isim oldu.

MİT'in başına geçmesinin hemen akabinde, 31 Mayıs 2010 akşamı gerçekleşen Mavi Marmara olayı, Fidan'ın adının uluslararası alanda gündeme taşınmasına sebebiyet verdi.

Fidan'ın ismini Türkiye gündeminin ilk sıralarına çıkartan gelişme ise PKK'nın yöneticileriyle 2009'da Norveç'in başkenti Oslo'da yapılan müzakerelerin ses kaydının internete sızması oldu.

Kaynak: AA ve Al Jazeera



0 Yorum

Yorum Yaz