Mülk suresi fazileti nelerdir? Sure hakkındaki hadisler

Mülk suresi müşriklerin Peygamberimiz aleyhinde konuşmaları ve ‘sessiz konuşun Muhammed’in ilahı duymasın’ diyerek Allah’ın (ac) azametini küçümsemeleri üzerine nazil olmuştur. Mülk suresi fazileti ise koruyucu olmasıdır.

Mülk suresi fazileti nelerdir? Sure hakkındaki hadisler
30 Ara 2020 00:04:01

Bilinen diğer adı tebareke suresi


Tebareke suresi olarak da bilinen sure Mekke’de nazil olmuştur. 30 ayetten oluşur. Adını ilk ayette yer alan ‘mülk’ kelimesinden almaktadır.  Allah Rasulü sureyi mânia olarak da isimlendirmiştir. Sure genel olarak; Allah’ın azameti, varlığı, birliği, ölüm ve hayatın var olmasının amacı ve yeniden diriliş konularını içermektedir. sureyi iki kısımda ele alacak olursak ilk kısımda Allah'ın imtihan için yarattığı alemdeki muhteşem tabiat örneklerini görmezden gelenlerin akıbetleri yer alırken ikinci kısımda ise insanın şu alemde hiçbir şeye gücü yetmez iken ahireti yalanmasına değinilmiştir. Alimlerimiz sureyi "Gafletin bürüdüğü kalplere tutulan bir güneş" olarak tabir etmektedirler. Mülk suresi fazileti hakkında peygamber efendimizden çeşitli rivayetler mevcuttur. 

Mülk Suresinin nüzul sebebi


İçeriğimizde Mülk suresi fazileti hakkında Allah Rasulü (sav) tarafından bizlere ulaşan hadislere yer verdik. Peygamber efendimizin uyumadan önce mutlaka okuduğu surelerden biri olmasıyla da öne çıkan sure, müşriklerin Peygamberimiz aleyhinde konuşmaları ve ‘sessiz konuşun Muhammed’in ilahı duymasın’ diyerek Allah’ın (ac) azametini küçümsemeleri üzerine nazil olmuştur. 

 mülk suresi fazileti

Peygamberimizin uyumadan önce okuduğu sure


Her hali ümmet için örnek alınacak bir güzellik barındıran Peygamber efendimizin Hz. Aişe aracılığı ile gelen rivayetlerde geceleri uyumadan önce ve yolculuğa çıkarken Mülk suresini okumayı ihmal etmediği yer almaktadır. 

teberakellezi biyedihil mülk

Mülk suresi fazileti : kabir azabından korur


 Ayrıca başka rivayetlerde Mülk suresi fazileti olarak okuyanın kabir azabından korunacağı yer almaktadır. Bu konudaki rivayetler sebebi ile mülk suresi kabirlerde ve ölülerin arkasından okunması adet haline gelmiştir ancak sadece okumak yeterli olmayıp anlamak ve amel etmek de gerekmektedir.


-Abdullah İbni Abbas diyor ki:
   Peygamberimiz (s.a.v.) in ashâbından biri, (gece yolculuğunda) kabir olduğunu bilmeden bir kabrin üzerine çadırını kurup yatmış. Meğer orası bir insanın kabriymiş ve o kişi Mülk Suresini okuyormuş. Sonuna kadar okuyup tamamlamış.
   O kimse Peygamberimize (s.a.v.) gelmiş ve: Ya Resûlallah! Ben kabir olduğunu bilmeden bir kabrin üzerine çadırımı kurdum, baktım ki oradaki insan Mülk Suresini okuyordu ve tamamladı. (Bunun üzerine) Resûlullah (s.a.v.) buyurdu ki:
  “O (Mülk Sûresi) Mânia’dır(mani olan,engelleyen), Münciye’dir(kurtarıcı); onu kabir azabından korur”. Tirmizî

şefaat ayeti

Surenin mealini okumak için tıklayın 



0 Yorum

Yorum Yaz