NATO'dan Rusya'ya uyarı: Askeri yığınağı sonlandırın

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağını derhal sonlandırması gerektiğini söyledi. Kırım ilhakının ardından Rusya'nın ilk kez bu kadar büyük bir askeri yığınak yaptığını belirten Stoltenberg "NATO'nun Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteği sarsılmazdır" dedi.

NATO'dan Rusya'ya uyarı: Askeri yığınağı sonlandırın
13 Nis 2021 14:12:53

ABD'nin ardından NATO'dan da Rusya'ya sert uyarı geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağını derhal sonlandırması için çağrı yaptı. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Brüksel'de NATO karargahını ziyaret ederek NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü.

"2014'TEN SONRAKİ EN BÜYÜK ASKERİ YIĞINAK"

Görüşmenin ardından konuşan Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırına son günlerde binlerce muharebeye hazır askerini gönderdiğini, durumu endişeyle takip ettiğini belirtti. 


Stoltenberg, bunun Kırım'ın 2014'te Rusya tarafından yasa dışı ilhakından bu yana en büyük askeri yığınak olduğunu belirterek, son günlerde Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalarda birçok Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini vurguladı.

"BU PROVOKASYON BİTİRİLMELİ"

Stoltenberg, "Rusya'nın askeri yığınağı gayrimeşru, açıklanamaz ve derin endişe vericidir. Rusya, Ukrayna içinde ve çevresindeki bu yığınağı derhal sonlandırmalı, provokasyonları bitirmeli ve gerginliği düşürmelidir" diye konuştu. 


Rusya'yı uluslararası sorumluluklarına uymaya çağıran Stoltenberg, "NATO'nun Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteği sarsılmazdır. Rusya'nın Kırım'ı gayrimeşru ve yasa dışı ilhakını kabul etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Rusya'dan Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı güçlere destek vermemesini ve Rusya topraklarından güçlerini çekmesini isteyerek "NATO Ukrayna'nın yanında durmaya devam etmektedir" diye konuştu.

RUSYA'DAN ABD'YE TEPKİ

Öte yandan 9 Nisan'da ABD, Türkiye'ye bildirim yaparak Karadeniz'e iki savaş gemisi göndereceğini duyurmuştu. Bu hamlenin ardından bugün Rusya'dan bir açıklama daha geldi. 

Rusya, ABD'nin Karadeniz'e savaş gemileri göndermesini 'provokasyon' olarak nitelendirdi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov "ABD'nin kıyılarımızın yakınında hiçbir işi yok. Bu tamamıyla provokatif bir girişim. Kelimenin tam anlamıyla provokasyon: Gücümüzü test ediyorlar, sinir uçlarımızla oynuyorlar. Başarılı olamayacaklar" dedi.

Ryabkov şunları kaydetti: "ABD'yi Kırım ve Karadeniz kıyılarımızdan uzak durmalarının daha iyi olacağı konusunda uyarıyoruz. Kendi iyilikleri için."

RUSYA'YA KARADENİZ'E SAVAŞ GEMİSİ


Bu arada Ukrayna sınırına 2014'ten bu yana en büyük askeri yığınağını yapan Rusya, bu kez Karadeniz'e peş peşe savaş gemisi gönderdi. 

Rusya'nın Güney Askeri Bölgesi'nin basın servisinden yapılan açıklamaya göre, Hazar Denizi'ndeki filoya ait 15 savaş gemisi Karadeniz'e gönderildi. Bunun, Rus askeri güçlerinin denetimleri çerçevesinde gerçekleştiği belirtildi. 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 6 Nisan'da Rus askeri güçlerinin savaşa hazırlık durumu ile denetimlere başladıklarını ve ülkenin çeşitli bölgelerinde poligonlarda taktik tatbikatların yapılacağını duyurmuştu.

Eğitim planı kapsamında Nisan'da 4 bin 48 askeri tatbikatın yapılacağı belirtilmişti.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta Meclis'te yaptığı konuşmada, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını duyurmuştu. 

Donbas bölgesindeki krizin çözümü ile ilgili Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı'ndan (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.

Bölgede bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti. 

Etiketler:   NATO Rusya


0 Yorum

Yorum Yaz