OHAL Komisyonu, 126 bin başvurudan 88 bin 700'üne ret kararı verdi

OHAL Komisyonu, 126 bin başvurudan 88 bin 700'üne ret kararı verdi
26 Ara 2019 12:08:42

OlaÄŸanüstü Hal (OHAL) Ä°ÅŸlemleri Ä°nceleme Komisyonu BaÅŸkanı Salih Tanrıkulu, komisyona yapılan 126 bin 300 baÅŸvurudan 98 bin 300'ünün 9 bin 600 kabul, 88 bin 700 ret olarak karara baÄŸlandığını, 28 bininin ise incelemesinin devam ettiÄŸini söyledi.

OHAL Komisyonu Başkanı Salih Tanrıkulu, komisyon üyeleriyle birlikte gazetecilere 22 Mayıs 2017’de göreve başlayan komisyonun çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunarak komisyonun işleyişini anlattı.

Gazetecilere kurumu gezdiren Tanrıkulu, evrak kayıt ve arşiv odalarında yapılan işlemler hakkında bilgi verdi.

'KALAN DOSYALAR ÖNÜMÜZDEKİ YIL TAMAMLANACAK'

Kurumlardan intikal eden personel dosyaları, mahkeme dosyaları ve eski baÅŸvurularla birlikte toplam 490 bin evrakın tasnif, kayıt ve arÅŸivleme iÅŸleminin tamamlandığı belirten BaÅŸkan Tanrıkulu, "OlaÄŸanüstü hal kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile 125 bin 678'i kamu görevinden çıkarma olmak üzere toplam 131 bin 922 tedbir iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir." dedi.

Tanrıkulu, suçun ÅŸahsiliÄŸi ilkesine dikkat ettiklerini, çiftlerden birine ret verilirken diÄŸerine kabul verilebildiÄŸini söyledi. Hain darbe giriÅŸimine katılan Ã¼st düzey örgüt yöneticilerinin hemen hemen hepsinin komisyonda baÅŸvurusu bulunduÄŸunu belirten Tanrıkulu, "Mahkumiyet kararları olanlar hakkında ret kararları veriyoruz." dedi. 

'SAVUNAMAYACAÄžIMIZ BÄ°R KARAR VEREMEYÄ°Z'

Komisyonun dosyaları 63 baÅŸlık altında 20’den fazla kritere göre detaylı olarak incelediklerini belirten BaÅŸkan Tanrıkulu, haftalık karar sayısının bin 200’e kadar ulaÅŸtığını belirtti. Tanrıkulu, "Bir dosya bir insan, bir insan da bir aile olarak dosyalara bakıyoruz. Burada tamamen hukukun emrinde çalışıyoruz. Burası çok tarafsız ve objektif bir iÅŸ yapıyor. Bütün kararlar hakkında en az 5-6 sayfa gerekçe yazıyoruz. Savunamayacağımız vicdani olarak sahiplenemeyeceÄŸimiz bir karar veremeyiz." diye konuÅŸtu.

'2 YILLIK SÜREDE BAŞVURULARIN YÜZDE 78’İ KARARA BAĞLANDI'

2019 Aralık ayı sonu itibarıyla komisyona yapılan baÅŸvuru sayısının 126 bin 300 olduÄŸunu aktaran Tanrıkulu, zaman kazanmak için kararların kurumlara elden teslim edildiÄŸini ifade etti. Tanrıkulu, "Komisyon tarafından verilen karar sayısı olan 98 bin 300 dikkate alındığında, incelemesi devam eden baÅŸvuru sayısı 28 bindir. 22 Aralık 2017 tarihinden itibaren karar verme sürecine baÅŸlamış olan Komisyon tarafından, bugüne kadar verilen karar sayısı 9 bin 600 kabul ve 88 bin 700 ret olmak üzere toplam 98 bin 300'dür. Kabul kararlarından 50’si kapatılan dernek, vakıf, öğrenci yurdu, televizyon kanalı, gazete gibi kuruluÅŸların açılmasına iliÅŸkindir. Buna göre, Komisyonun karar vermeye baÅŸladığı tarihten itibaren 2 yıllık süre içerisinde toplam baÅŸvuruların yaklaşık yüzde 78’i hakkında karar verilmiÅŸ bulunmaktadır. Komisyon ayrıca, 2 bin 900 dosya için ön inceleme kararı vermiÅŸtir." dedi.

250 PERSONEL GÖREV YAPIYOR

OHAL Komisyonu'nda 7 üye, 80 raportör ile birlikte 250 personel görev yapıyor. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, olağanüstü hal kapsamında doğrudan KHK hükümleri ile tesis edilen kamu görevinden çıkarma, öğrencilik bursunun kesilmesi, emekli güvenlik personelin rütbelerinin alınması ve kapatılan kurum ve kuruluşlara ilişkin başvuruları değerlendirip karara bağlıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile OHAL Komisyonunun görev süresinin bir yıl uzatıldığı belirtildi.



0 Yorum

Yorum Yaz