Ölen Canlı Robotlar Üretildi

ABD'li bilim insanları tarafından kurbağalardan alınan kök hücrelerle dünyanın ilk "canlı makinesi" geliştirildi. Bilim insanları, kendi kendine hareket eden, bir milimetreden daha küçük robotlar elde etti.

Ölen Canlı Robotlar Üretildi
14 Oca 2020 16:06:03

Dünyada daha önce olmayan yeni bir yaşam formu olduğu belirtilen "Xenobot" adlı robotlar, yaralarını kendileri iyileştiriyorlar ve canlı organizmalar gibi ölüyorlar.

Bu robotların tıkanan damarların açılması, okyanusların mikro plastiklerden arındırılması ya da zehirli maddelerin bulunup yok edilmesi gibi alanlarda kullanılması umuluyor.

'CANLI PROGRAMLANABİLİR ORGANİZMALAR'

İngiliz Guardian gazetesine göre, Massachusetts Tufts Üniversitesi Allen Keşif Merkezi'nin Direktörü Michael Levin, geliştirdikleri robotlar için "Bunlar, canlı programlanabilir organizmalar" dedi.

Robot bilimciler, robotların güçlü ve dayanıklı olması için genellikle metal ve plastik kullanmayı tercih ediyor. Ancak Levin ve ekibi robotlarını biyolojik dokulardan yaptı.

'GÖZ EKLEMEK MÜMKÜN'

Bu robotlara damarlar, sinir sistemleri ve algılayıcı hücrelerle görme yetisi kazandırılabileceğini belirten Levin, memelilerden alınacak kök hücrelilerle karada yaşayan robotlar yaratmanın da mümkün olduğunu söyledi.



0 Yorum

Yorum Yaz