OPEC+ ülkeleri petrol üretiminin artırılmasına karar verdi

Ekim ayında günlük 400 bin varil üretim artışına gidilecek

OPEC+ ülkeleri petrol üretiminin artırılmasına karar verdi
02 Eyl 2021 17:31:33

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, daha önce belirlenen ağustos-aralık döneminde günlük petrol üretim kesintilerinin kademeli olarak hafifletilmesi planına devam etme kararı aldığı bildirildi.

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlarının piyasa koşullarını değerlendirmek ve üretim kesintisi miktarını görüşmek üzere bir araya geldiği 20. Bakanlar Toplantısı video konferans yöntemiyle yapıldı.

Toplantıda, 19. Bakanlar Toplantısı'nda belirlenen üretim düzenlemesi planına devam edilerek ekim ayı için günlük 400 bin varil üretim artışına gidileceği ifade edildi.

Grubun bir sonraki toplantısı ise 4 Ekim'de yapılacak.

ABD'den OPEC+ grubuna "petrol üretimini artırma" çağrısı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 11 Ağustos'ta yaptığı yazılı açıklamada, yüksek akaryakıt fiyatlarının kontrol edilmediği takdirde devam eden küresel toparlanmaya zarar verme riski taşıdığını belirterek, OPEC+ grubuna petrol üretimini artırma çağrısında bulunmuştu.

Ham petrol fiyatının Covid-19 salgını başlamadan önce 2019'un sonunda olduğundan daha yüksek seyrettiğine işaret eden Sullivan, OPEC+ grubunun üretim artışlarında anlaşsa da bu artışların grubun salgın sırasında uyguladığı üretim kesintilerini 2022'ye kadar tam olarak telafi etmeyeceğine dikkati çekmişti.

Sullivan ayrıca, küresel toparlanmanın "kritik zamanında" bu artışların yeterli olmadığını vurgulamıştı.

OPEC+ ülkelerinin üretim artışı kararı

Grup, 18 Temmuz'da bir araya geldiği 19. Bakanlar Toplantısı'nda ağustos-aralık döneminde petrol üretimini her ay için günlük 400 bin varil artırma kararı alırken, 12 Nisan 2020'de yapılan 10. Olağanüstü Bakanlar Toplantısı'nda varılan üretim kesintisi anlaşmasının süresinin ise Nisan 2022'den 31 Aralık 2022'ye kadar uzatıldığını duyurmuştu.

Etiketler:   opec Petrol


0 Yorum

Yorum Yaz