Oruca Nasıl Niyet Edilir?

Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde birçok kişinin aklındaki en merak edilen soruların cevabını Furkan Haber ekibi olarak yanıtlıyoruz.

Oruca Nasıl Niyet Edilir?
13 Nis 2021 17:11:00

Oruca niyet nasıl edilir? Ne zamana kadar niyet edebiliriz? Oruca niyet hakkında soruların cevabını haberimizin detayında bulabilirsiniz.

Bir kimse Ramazan orucuna akşamdan itibaren kuşluk vaktine kadar niyet edebilir. Ramazan orucu için akşam iftarını yapan kimse ertesi günün orucuna niyet edebilir. Efendimiz; “Sahur yemeğinde bereket vardır” buyurmuştur. Oruca niyet zamanının en eftal olanı da, sahur yemeğini yedikten sonra o gün için tutulacak olan oruca niyet etmektir.

Ancak Hanefi bir kişi sahurda uyanamayıp yeme içme zamanının bittiği imsak vaktinden sonra kalktıysa, güneş doğmuş olsa bile kuşluk vaktine kadar (öğleden 20 dakika kadar önce olan vakit) o günün orucuna niyet edebilir. Yeter ki, imsak vaktinden sonra orucu bozacak bir şey yapmış olmasın.

Diğer 3 mezhepten olan bir kişinin ise Ramazan orucuna imsak vaktinden önce niyet etmiş olması gerekmektedir.

oruca niyet 

Oruç Niyetleri

Oruç çeşitlerine göre niyetler şu şekilde edilebilir;

Nafile oruç niyeti: "Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için nafile oruç tutmaya…"

Kaza orucu niyeti: "Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için en son/ilk kazaya kalan Ramazan orucunun kazasını tutmaya…"

Kefaret orucu niyeti: "Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için kefaret orucumu tutmaya..."

Adak orucu niyeti: "Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için üzerime almış olduğum adak orucumu tutmaya…"

Oruca niyet etme süresi ne zamana kadardır?

Ramazan orucuna, nafile oruca, adak oruçlarına hangi vakte kadar niyet edilebilir?

Hanefi mezhebine göre oruç niyeti 2’ye ayrılmaktadır;

Hanefiler, Ramazan orucuna öğlen vaktinden 20 dakika önceye kadar niyet edilebiliyorsa da, diğer 3 mezhepte imsak vaktiyle son bulmaktadır. Hanefi mezhebince de zeval vaktine kadar cevaz verilmişse de en efdal olan geceden niyet etmektir.

Tayin ettiğimiz, zamanı belli olan adak oruçları ve diğer tüm nafile oruçlara kuşluk vaktine kadar niyet edebilme şansımız bulunmaktadır.

Şafi mezhebince, nafile orucunun niyeti öğlene kadardır, diyen bir görüş varsa da bir görüşe göre zeval vaktinden sonra da niyet alınabilir.

İmsak vaktine kadar niyet edebileceğimiz oruçlar;

Kaza, kefaret ve zamanı belli olmayan adak oruçlarının niyetinin son vakti imsaktır.

Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu?

Niyets etmeden oruç tutmak sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç tutmak için sahura kalkılması da niyet gibi sayılır.



0 Yorum

Yorum Yaz