ÖSYM'den çıkmış soruları çözen öğretmenlere telif davası

ÖSYM, geçmiş yıllardaki sınav sorularını internet üzerinden çözerek öğrencilere yardım eden öğretmenlere telif davası açtı. Dava açılan öğretmenlerden Kaya, yoksul öğrencilere desteğin ÖSYM tarafından engellendiğini söyledi.

ÖSYM'den çıkmış soruları çözen öğretmenlere telif davası
20 Ara 2020 18:25:04

Ailesinin maddi durumu yeterli olmadığı için özel öğretmen tutmayan veya dershaneye gidemeyen öğrencilerin üniversite sınavları için en sık başvurdukları yöntemlerden biri Youtube üzerinden çıkmış sorunların çözümlerini izlemek. Ancak Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, (ÖSYM) bu soruları çözüp Youtube'a yükleyen yüzlerce öğretmene dava açtı ve bütün videoları sildirdi.  

ÖSYM, YouTube üzerinden Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavı ile üniversite giriş sınavları olan Alan Yeterlilik (AYT) ve Temel Yeterlilik (TYT) sınavlarına ait çıkmış soruları çözen yüzlerce öğretmene dava açtı. 

Öğretmenler, açılan telif davalarının sonucunda bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası veya para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Kanalı kapatılan ve dava açılan öğretmenlerden biri olan Hüseyin Kaya Birgün'e konuşarak yaşadıklarını anlattı. Ataması yapılmayan matematik öğretmeni olduğunu belirten Kaya, ilk olarak iki ay önce ifadeye çağrıldığını aktardı.

Videoları imkanı olmayan öğrenciler için hazırladığını belirten Kaya,  “ÖSYM’nin beni suçladığı YouTube kanalımda 2020 MSÜ sınavının sorularını çözüp yayınlamam. İfadeye çağrıldığımda TYT ve AYT sorularını çözüp çözmediğim soruldu. Buna kanıt olarak benim olmayan bir YouTube kanalının videoları gösterildi. İfademde bu suçla alakam olmadığını belirtmeme rağmen soruşturma davaya dönüştürüldü. Eğer ÖSYM bana ulaşsaydı ve ‘kaldır’ deseydi, kaldırırdım" dedi.

Kaya, UYAP üzerinden benzer davaların açıldığı yüzlerce öğretmene ulaştığını kaydederek, “Bilgiye erişim hakkı Türkiye’nin tarafı bulunduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde, herkesin, kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın bilgi edinme hakkı olduğu şeklinde hükme bağlanmıştır. Küçük bir araştırmayla MSÜ, TYT ve AYT geçmiş yılın sınav sorularının yayınevlerine haklarının satıldığını öğrendim. Yani ÖSYM’nin bu yaptığından bir art niyet aramamak elde değil” ifadelerini kullandı.



0 Yorum

Yorum Yaz