Özbekistan'da Başörtülü Öğrenciler Fişleniyor!

Özbekistan'da başörtülü öğrenciler ve aileleri şehir idaresince listelenmeye başlandı.

Özbekistan'da Başörtülü Öğrenciler Fişleniyor!
26 Eyl 2019 11:16:37

Özbekistan'ın Fergand bölgesi Kokand kentinde mahalle komiteleri okullarda başörtü takan Müslüman öğrenci ve ailelerinin listelemeye başladı.


Şehir idaresine, bu kız öğrencilerin aileleriyle birlikte çalışacak özel bir çalışma grubunun oluşturulduğu bu yüzden böyle bir liste hazırlandığı iddia edildi. Şehir idaresinin bir temsilcisi ve Özbekistan Milli Eğitim Bakanlığı yetkilisi, Kokand'da yaşayanlardan alınan bu şekilde bilgi topladıklarını doğruladı.


Listede, 26 okulda başörtüsü takan Müslüman öğrenciler ve ve ebeveynlerinin adı, soyadı, yaşadıkları adres ve ebeveynlerinin çalışma yerleri gösterilmektedir.


Listede, başörtü takan Müslüman kız öğrenciler, üç kategoriye ayrıldı:


Ders başlamadan önce başörtüsünü çıkaran kızlar;


Başörtüsü takma yasağı nedeniyle okulu bırakan kızlar;


Başörtüsünü çıkarmadan sınıfa girip derslere katılan kızlar.


Ancak, Kokand kız öğrencilerinin pek çok ailesi gizli listelerden habersizdi.


Kokand’daki 4 numaralı lise öğrencilerinden birinin annesi, " Kızım bir başörtüsü takıyor. Son zamanlarda kocam Hac'a gitti ve ardından kızım başını örtmeye karar verdi. Ailemiz laiktir ve şehir yetkililerinin bu tür listeleri derlediğini bile bilmiyorduk. Şimdi kızımın öğretmeniyle konuşacağım ”dedi. 


Okul idareleri temsilcileri, Müslümanların başörtüsü ve velileriyle ilgili öğrencilerin verilerini içeren listelerin, Kokand şehrinin idare emriyle derlenmeye başladığını ve daha sonra bilgileri detaylandırmak için mahalle komitelerine transfer edildiğini bildirdi.


Buna karşılık, mahalle komiteleri başkanları listelerde başörtülü kız öğrencilerle birlikte çalışacak özel çalışma gruplarının oluşturulduğunu açıkladı.


" Bu listeleri şehir idaresine zaten gönderdik. 4 Eylül'den bu yana, başörtü takan kız çocuklarının ebeveynleriyle çalışma yapıyoruz. Çalışma grupları arasında otinler (dini mentorlar - rehberlik, ve mahalle sakinleri arasında otorite sahibi olan vatandaşlar var ”denildi.


Bu listelerin Kokand şehrinin yönetiminde mi kalacağı, yoksa Taşkent'e mi gönderileceği, mahalle başkanları tarafından bilinmiyor.


Kokand şehrindeki mahalle komitelerinden birinin başkanı “Kız öğrencilerimizin başörtü ile okullara girmeleri yasaktır, bu yüzden başörtülerini çıkararak okula giderler” dedi. “Şimdi ailelere kızlarının internette veya filmlerde gördükleri sekilde böyle eşarp giymemeleri gerektiğini açıklıyoruz.” Nazikçe bize yabancı olan diğer ülkeleri ve gelenekleri taklit etmemelerini rica ediyoruz. Ayrıca kızlardan siyah ya da koyu renk şal giymemelerini rica ediyoruz. "Kokand'da geleneksel olduğu gibi hafif şallar giyin" diyoruz. dedi.


Özbekistan'da, kız öğrenciler arasında Müslümanların başörtüsü takma konusundaki kısıtlamalara duyulan memnuniyetsizlik tüm ülke için tek tip bir üniforma uygulamasının ardından arttı.


15 Ağustos 2018 tarih ve 666 sayılı “Devlet Eğitim Kurumları Öğrencilerine Modern Üniforma Okul Üniformaları Sağlama Tedbirleri” Kararının 7. paragrafında devlet okullarında tek tip kıyafet zorunluluğu getirildi.



0 Yorum

Yorum Yaz