Portakal kabuğunun bilinmeyen faydaları…

Hemen hemen herkesin çöpe attığı portakal kabuğunun kanserin önlenmesi de dahil olmak üzere birçok sağlık yararı olduğu ortaya çıktı.

Portakal kabuğunun bilinmeyen faydaları…
30 Ara 2019 19:13:22

Portakalların çoğunun orta kısmında içe doğru kıvrılmış olan kabuğu hemen hemen herkes çöpe atıyor. Portakalın göbeğindeki bu ayrıntıya dikkat, esas vitamin burada gizleniyor. Portakalın içinde bulunan portakal kabuğu yumağının başta kanserin önlenmesi de dahil olmak üzere çok sayıda faydası olduğu ortaya çıktı.

Portakal kabuğu yumağının içinde 'Salvesterol Q-40' isimli kanser ajanı olarak çalıştığı ve kanserli hücrelerde bulunan CYP1B1 enzimini bulup kanserli hücreleri, sağlıklı hücrelere zarar vermeden öldürdüğü biliniyor.

Portakal kabuğu yüzde 5 oranında minarel tuzlar, organik asitler, yüzde 5-8 oranında flavonoidler ve yüzde 1-2 esansiyel yağlar içerir. Portakalın kabuğunda bulunan citrus aurantium un kanser ve damar tıkanıklıkları gibi birçok hastalıkta kullanmıyla ilgili birçok farklı bilimsel yayın mevcut.

'American Journal of Chinese Medicine' adlı dergide 2005'de yayınlanan çalışmada Çin ve Kampo Tıbbının ortak ilaçlarından portakal kabuğu özütünün Hepatit C virüsüne karşı da etkili olduğu gösterildi.

Yine Florida Üniversitesi Gıda ve Tarım Bilimleri Enstitüsü, Yu Wang'da Gıda Bilimi ve İnsan Beslenmesi Yardımcı Doçenti'nin yakın tarihli bir çalışmasında, portakal kabuğunun hastalıklarla savaştığı bulundu.

Teksas Üniversitesi Tıp Merkezinin yaptığı bir araştırmaya göre portakal suyu, böbrek taşlarının yeniden oluşumunu engellemeye yardımcı oluyor. Böbrek taşı problemi geçirenlere her gün bir bardak portakal suyu içmeleri önerilmiştir.

Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu da, portakal kabuğunun (Citri sinensis pericarpium) iştahsızlıkta kullanılabileceğini belirtti.

Pek çok kişinin en sevdiği meyvelerden biri olan portakalın ve soğuk algınlığı ile mücadeledeki sağlık yararları nedeniyle kışın talebi ve tüketiminin arttığını biliyoruz.



0 Yorum

Yorum Yaz