Rekabet Kurumu'ndan İlaç Şirketleri Roche ve Novartis'e Tarihi Ceza

Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre İsviçre merkezli iki ilaç şirketi Roche ve Novartis, rekabete aykırı hareketleri nedeniyle tarihi para cezasına çarptırıldı.

Rekabet Kurumu'ndan İlaç Şirketleri Roche ve Novartis'e Tarihi Ceza
22 Oca 2021 14:49:23

Rekabet Kurumu; İsviçre kökenli çok uluslu ilaç firması Roche ve yine İsviçre merkezli ilaç firması Novartis’e Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle tarihi bir para cezası kesti.

Konuyla ilgili olarak Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre Novartis Sağlık Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.'ye 165,5 milyon TL, Roche Müstahzarları San. A.Ş.'ye ise 113 milyon TL idari para cezası verildi.

Rekabet Kurumu’nun söz konusu idari para cezası ile ilgili yaptığı açıklama şu şekilde:

"Novartis Sağlık Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. ve Roche Müstahzarları San. A.Ş.'nin göz hastalıklarında kullanılan Altuzan ve Lucentis ilaçlarından daha pahalı olan Lucentis’in kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak yürütülen soruşturma sonucunda, toplanan tüm delil, bilgi ve belgeler, düzenlenen Rapor, Ek Görüş, yazılı savunmalar ve sözlü savunma toplantısındaki açıklamalar değerlendirilerek, 21.01.2021 tarihinde yapılan Rekabet Kurulu toplantısında 21-04/52-21 sayı ile aşağıdaki nihai karar alınmıştır:

1) Novartis Sağlık Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. ve Roche Müstahzarları San. A.Ş.'nin 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiklerine OYBİRLİĞİ ile

2) Bu nedenle, 4054 sayılı Kanun'un 16. maddesinin üçüncü fıkrası ve “Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik”in 5. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve ikinci fıkrası ile üçüncü fıkrasının (b) bendi hükümleri uyarınca 2019 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirleri üzerinden

– Novartis Sağlık Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.'ye 165.464.716,48 TL,

– Roche Müstahzarları San. A.Ş.'ye 112.972.552,65 TL

idari para cezası verilmesine OYBİRLİĞİ ile,

gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere, karar verilmiştir."

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesinde hangi ifadeler yer alıyor?

“Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.”



0 Yorum

Yorum Yaz