Şah Operasyonu Sonrası Esed'ten Tehdit

Suriye hükümeti, Türkiye'nin Şah Fırat Operasyonu ile ilgili ilk değerlendirmeyi yaparak tehditlerde bulundu.

Şah Operasyonu Sonrası Esed'ten Tehdit
23 Şub 2015 09:05:33

Suriye Devlet Televizyonu'na yapılan açıklamada Şam rejimi Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine girmesini saldırganlık olarak niteledi.

Şam rejimi, Türkiye'nin operasyonla ilgili Suriye'nin Türkiye'deki konsolosluğuna bilgi verdiğini ancak bir anlaşmayı varılmasını beklemeden harekete geçtiği belirtildi. 

Şam rejimi, bu operasyonun yansımalarından Türkiye'nin sorumlu olacağını söyledi.

Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, "Türk Dışişleri Bakanlığı, Süleyman Şah mezarını başka bir mekana taşıma operasyonundan bir gün önce Suriye’nin İstanbul’daki Konsolosluğuna resmi bir şekilde bildirdi. Fakat Türk otoriteleri 1921 yılında Türkiye ile o dönemin işgalci Fransız otoriteleri arasında imzalanan anlaşmanın öngördüğü gibi bu konuda Suriye’nin onayı beklenmedi" denildi.

"Süleyman Şah Türbesinin Rakka kırsalında IŞİD'in yoğun olarak bulundukları bir bölgede olduğu" ifade edilen açıklamada, "IŞİD'in bölgede bulunan tüm mezarlar, türbeler ve kiliselerin yanı sıra çok sayıda mescit ve camiyi de yıkmalarına rağmen Süleyman Şah türbesine hiçbir şekilde saldırmadığı"belirtildi.

Açıklamada ayrıca, "Türkiye'nin Süleyman Şah türbesine ilişkin anlaşmanın hükümlerini ihlal etmesini ve bu ihlalin yol açacağı sonuçlardan Türk otoritelerinin sorumlu olacağının" altı çizildi.



0 Yorum

Yorum Yaz