Şarbon Nedir, Nasıl Bulaşır?

İstanbul'da şarbon hastalığı şüphesiyle çok sayıda vatandaş hastaneye başvurdu. Vatandaş şarbon virüsüyle ilgili tedirgin olmaya başladı. Peki Şarbon hastalığı nedir? Şarbon virüsü nasıl bulaşır?

Şarbon Nedir, Nasıl Bulaşır?
02 Eyl 2018 11:00:00

 İstanbul'da şarbon şüphesiyle Bakırköy'de çok sayıda insan tedavi altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptığı açıklamada, "22 kişi hastaneye başvuruda bulundu. Bu vatandaşların tedavileri sürüyor. Hayvanın alındığı işletme karantinaya alındı. İşletmenin 10 kilometre etrafında bulunan 3500 hayvan aşılanacak" ifadelerini kullandı.

İnsanlar şimdi merak ediyor ve (Şarbon hastalığı nedir? veya Şarbon virüsü nedir?) Bunu araştırıyor.

Şarbon nedir?

bacillus anthracis adlı bakteri nedeniyle oluşan bir hastalık türü olan Şarbon, üç gruba ayrılıyor; Deri şarbonu, Akciğer şarbonu, Bağırsak şarbonu. 

Deri Şarbonu: Enfeksiyonlu hayvanlardan bulaşır. Deri, kıl, yün gibi ürünleriyle temas eden kişilerin ciltlerindeki sıyrık veya kesiklerden bulaşır.

Akciğer şarbonu, bakterilerinin solunum yolu ile alınmasından sonra soğuk algınlığına benzer bir takım belirtileri olur. Belirtileri; Ateş, bitkinlik, yorgunluktur. 

Bağırsak şarbonu; Hasta hayvan etlerinin yenmesi sonucu Bağırsakta iltihap oluşur.Belirtileri ise: mide bulantısı, iştah kaybı, karın ağrısı, kusma ve kanlı ishaldir.

Şarbon hastalığından korunma yolları

Hasta hayvanlar öldürülerek cesetleri yakılır veya kireçli çukurlara gömülür. Ayrıca hayvan sürüleri şarbon sporlarının olduğu alanlardan uzak tutulmalıdır. 

Şarbon, hayvanlarla doğrudan veya dolaylı bulaşır. Genelde Şarbon rahatsızlığıkasaplarda, veterinerlerde ve hayvan besleyenlerde görülmektedir.

Şarbon mikrobu nedir?

Bu mikroorganizmanın çoğalmak için 37 derece ısıya ihtiyacı vardır. Vücut dışında “spor” denilen bir yapı oluşturarak kendisini dış etmenlere karşı korumaktadır. Sporlu şarbon basilinin pasif hale getirilmesi için 140 derecede, yarım saat bekletilmesi gerekir.

Şarbon hastalığının özellikleri 

Şarbon, ot yiyen hayvanlarda görülen bakteriyel bir enfeksiyon türüdür. Mikrop hayvanın sindirim sistemine oradan da kana karışarak canlının tüm organlarının iflas etmesine sebep olur. 

Şarbon tedavisi

Şarbon hastalığında antibiyotik tedavisi uygulanır.  Şarbona karşı en etkin korunma yöntemi aşılanmadır. 



0 Yorum

Yorum Yaz