Sebep koronavirüs nedeniyle yaşanan daralma: Ekonomide 75 yıllık rekor büyüme bekleniyor

Türkiye'de 2. çeyrek ekonomik büyüme rakamlarının 1 Eylül'de açıklanacağı duyuruldu. Geçen senenin baz etkisi nedeniyle büyümede 75 yıllık rekor bekleniyor.

Sebep koronavirüs nedeniyle yaşanan daralma: Ekonomide 75 yıllık rekor büyüme bekleniyor
30 Ağu 2021 17:00:22

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) ikinci çeyrekte (Nisan-Haziran 2021) ne kadar büyüdüğünü 1 Eylül'de açıklayacağını duyurdu. 

Geçen senenin aynı döneminde korona salgınına yönelik tedbirler nedeniyle ekonomi bir önceki aynı dönemine göre %-10,3 daralmıştı.

Bu nedenle, oluşan büyük baz etkisi nedeniyle büyümenin çok yüksek bir rakamda gerçekleştiği düşünülüyor.

Anadolu Ajansı’nın Finans Büyüme Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistlerin bu çeyrekte büyüme tahminleri %19 ile %24 arasında değişirken, bu tahminlerin ortalaması %21,8 seviyesinde oldu. Bu rakamın gerçekleşmesi durumunda 1946'dan bu yana, bir çeyrekte en yüksek büyüme rakamının gerçekleşmiş olacak.

Anadolu Ajansı’nın Finans Büyüme Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistlerin 2021 yılı için büyüme tahminleri ise %6,7 ile yüzde 9,5 aralığında değişirken bu tahminlerin ortalaması %8,1 seviyesinde oldu. Geçen sene Türkiye'nin büyümesi salgın nedeniyle %1,8'de kalmıştı.



0 Yorum

Yorum Yaz