Sudan'da ordu ve muhalefet üç yıllık geçiş sürecinde anlaştı

Darbeci Askeri Konsey ile muhalefetin çatı oluşumu ÖDBG, geçiş süresindeki tüm yönetim şekilleri ve yetkiler konusunda uzlaşmaya vardı. Sürenin bitmesiyle genel seçimlere gidilecek.

Sudan'da ordu ve muhalefet üç yıllık geçiş sürecinde anlaştı
15 Mayıs 2019 16:59:17

Sudan'da taraflar, 3 yıllık geçiş sürecinin ardından genel seçimlere gidilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Askeri Konsey ile muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) arasında gece yarısı düzenlenen toplantının ardından ortak basın açıklaması yapıldı.

Askeri Konsey üyesi Yasir el-Ata, geçiş sürecindeki devlet başkanlığı, parlamento ve kabinenin yapıları konusunda anlaşmaya varıldığını belirterek, "300 üyeli geçici parlamentonun yüzde 67'si ÖDBG'den, kalanı diğer parti ve siyasi güçlerden oluşacak. 24 saat içerisinde geçiş süreciyle ilgili nihai anlaşmayı imzalayacağız. Geçiş sürecinin ilk altı ayında, ülkedeki savaş durdurulacak ve barış anlaşmaları imzalanacak. 3 yıllık geçiş sürecinin ardından genel seçimlere gidilecek." dedi. 

Batıdaki Darfur'da, 2003'ten bu yana "Adalet ve Eşitlik Hareketi",  "Sudan Kurtuluş Hareketi" ve "Sudan Halk Kurtuluş Ordusu" hareketlerini  bünyesinde barındıran Devrim Cephesi ile hükümet güçleri arasında çatışmalar  sürüyor.

Güneydoğudaki Mavi Nil ile güneydeki Kurdufan eyaletlerinde de orduyla  Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey örgütü (SPLM-N) arasında çatışmalar  yaşanıyor.

ÖDBG liderlerinden Medeni Abbas Medeni de Devlet Başkanlığı Konseyi  üyelerinin ordu ve ÖDBG'den oluşacağını, mecliste ÖDBG'nin yüzde 67 ile temsil  edilmesi ve kabineye de taraflarca aday belirlenmesi konusunda fikir birliğine  vardıklarını söyledi.



0 Yorum

Yorum Yaz