Suudi Arabistan artık Türk malı almayacak

Suudi Arabistan hükümeti, Türkiye’ye yönelik başlattığı gayriresmi ambargoyu resmi hale getirerek bu ayın sonunda Made in Turkey menşeli malları almayacağını açıkladı.

Suudi Arabistan artık Türk malı almayacak
27 Eyl 2020 15:30:44

Suudi Arabistan hükümeti, Türkiye’ye yönelik başlattığı gayriresmi ambargoyu resmi hale getirdi. Suudi Arabistan bu ayın sonunda Made in Turkey menşeli malları almayacağını açıkladı.

Cumhuriyet’in haberine göre yılda 3.3 milyar dolar ihracat yapılan Suudi Arabistan artık Türk malı almayacak. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in de ambargoya katılabileceği belirtiliyor.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında iş yapan küçük ve orta ölçekli şirkete sahip bir ihracatçı şunları söyledi:

“Suudi Arabistan en önemli pazarımız. Ama Suudi müşterim artık mal almıyor. Çünkü hükümeti uyardı, korkuyor. Bu ayın sonunda ticaret duruyor. Son yüklemeleri yapıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Moraller bozuk.” 

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında yaşanan diplomatik kriz Riyad'ın Türk ürünlerine yönelik uygulamaya başladığı ambargoya dönüşmüştü.

Türkiye'den gönderilen tekstil, kimya ve gıda ürünleri bir aydan fazla bir süredir Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz kenarındaki Cidde ve Duba limanlarında bekletiliyordu.

Suudi Arabistan Türk ürünlerine katma değer vergisini yüzde 5’ten 15’e çıkarmış, Türk menşeli ürünler gümrüklerde olumsuz muamele görmeye başlamış, yaş meyve ve sebze gibi ürünler gümrüklerde bekletilerek ciddi sıkıntılara neden olmuştu.

Etiketler:   Suudi Arabistan


0 Yorum

Yorum Yaz