Suudi Arabistan ve Pakistan arasında göçmen krizi

Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi, Suudi Arabistan’da yaşayan Pakistanlılardan gelen çok sayıda şikayet üzerine ülkedeki bazı diplomatların geri çağırıldığını duyurdu.

Suudi Arabistan ve Pakistan arasında göçmen krizi
20 Nis 2021 10:08:17

Birleşik Arap Emirlikleri’ne resmi ziyarette bulunan Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi basına verdiği demeçte, Suudi Arabistan’daki diplomatik personelin Pakistanlıların ülkeden gönderilmesi için kullanıldığını söyledi. 

Yaklaşık iki milyon Pakistanlının bulunduğu Suudi Arabistan’da son iki yıldır çok sayıda Pakistanlı işçi, tek taraflı olarak sınır dışı ediliyor. 

İki ülkenin daha önce, özellikle ekonomi alanında güçlü stratejik ilişkileri olmasına rağmen, geçen yıl İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı sırasında Pakistan’ın Keşmir meselesinde Hindistan’a baskı yapılması teklifini reddeden Suudi Arabistan’la gerginlikler yaşanmıştı. 

2019’da Keşmir’in bir kısmı Hindistan tarafından ilhak edildikten sonra Pakistan, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Keşmir desteğini kendisinin yönetmesine izin verilmesi için ısrar etmesi üzerine, Suudi Arabistan’ın verdiği 1 milyar dolarlık krediyi geri ödemek zorunda kaldı. Suudi Arabistan, liderliğindeki İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Keşmir için yeteri kadar çaba sarf etmediğini öne süren Pakistan’dan kredi ve petrol desteğini çekti.



0 Yorum

Yorum Yaz