• Anasayfa
  • EKONOMİ Haberleri
  • Tarım Bakanı: İçeride et bolluğu var, etin enflasyonu 2 yıldır çok düşük, 2020’de canlı hayvan ithalatı olmayacak

Tarım Bakanı: İçeride et bolluğu var, etin enflasyonu 2 yıldır çok düşük, 2020’de canlı hayvan ithalatı olmayacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ekim 2019’dan itibaren canlı hayvan ithalatı için yeni belge vermeyeceklerini, et enflasyonunun iki yıldır yüzde 5 seviyesinde olduğunu söyledi.

Tarım Bakanı: İçeride et bolluğu var, etin enflasyonu 2 yıldır çok düşük, 2020’de canlı hayvan ithalatı olmayacak
24 Oca 2020 20:34:39

Anadolu Ajansı’nın Editör Masası’na konuk olan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, et piyasası, Türkiye’deki ürün kalitesi ve basında çıkan bazı haberlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Canlı hayvan ithalatını ekim ayında yasakladıklarını ve 2020’de olağanüstü bir durum olmazsa bu kararla devam edileceğini söyleyen Pakdemirli, canlı hayvan ithalatında yüzde 60’dan fazla düşüş olduğunu aktardı: 

2010’dan itibaren 2018’e kadar ihtiyaç olduğu sürece, aralıklarla et ithalatı yapıldı. Türkiye, istisnai zamanlar haricinde aslında kendine yeterli. 

Gerek bilgi kirliliği, gerek tüketicinin yediği eti fiyatlarının yükselmesi sebebiyle belli tedbirler alındı. İthalat da bu tedbirlerden bir tanesi. Bakanlık, ithalatı zamanında fiyatları dengelemek için kullanmış. 

2018’de canlı hayvan ithalatı 1 milyon 344 bindi. 2019’da bu miktar 487 bin oldu. 

Bunlar besiliktir ve ithalatında bir sakınca yoktur. Buna rağmen ciddi bir düşüş oldu. 

Bakan Pakdemirli, direkt et olarak kesilip getirilen karkas etin ithalatının da 2018’de 55 bin 752 ton iken 2019’da 5 bin 37 tona gerilediğini söyledi. 

Bu ithalatın da Sırbistan ve Bosna Hersek gibi ülkelerden, serbest ticaret anlaşmalarının getirmiş olduğu bazı karşılıklar, edinimler ve kazanımlar sebebiyle olduğunu ifade etti. 

Tarım Bakanı, “Şu anda da eski yapılmış bağlantılar hariç 26 Ekim 2019 itibarıyla canlı hayvan ithalatı için yeni belge vermiyoruz” diye konuştu ve ekledi: 

İhtiyaç halinde, besilik olmak kaydıyla, kasaplık demiyorum, canlı hayvan ithal edilebilir. 

Bu Türkiye’deki üretimi de destekler, ahırlarımızı da doldurur. Ancak geçmişten gelen bir hayvan sayısı fazlalığı var. Bunu, normalize etmek için zaman zaman frenledik. 

2018’in eylül ayında kontrol belgesi vermeyi tamamen iptal ettik. 2019’da geçici bir ara verdik. Bu kontrol belgelerini de her ay, adetli ve sayılı verdik. 

Olağanüstü bir durum olmazsa 2020’de vermeyeceğiz.

Türkiye’de insanların ete ulaşabildiğini söyleyen Bekir Pakdemirli, 100 bin tonun üzerinde ucuz etin 81 ilde teşkilatlanmış marketler vasıtasıyla vatandaşlara ulaştığını hatırlatarak, ette son 1,5-2 yılda enflasyon olmadığını söyledi. 

Et enflasyonunun yüzde 5 seviyesinde olduğunu aktaran Bakan, bu durumun daha önceki ithalatlar ve et bolluğundan kaynaklandığını söyledi. 

Tarım ve Orman Bakanı, Türkiye’nin GDO’suz bir ülke olduğunu ve Türkiye’deki ürünlerin tamamının sağlıklı olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: 

İhracatta bunun semeresini biraz daha fazla görmemiz lazım. Bunu iyi pazarlayamıyoruz. 

Türkiye’nin GDO ile ilgili standartları Avrupa Birliği’nin çok ötesindedir. Bunun fiyata yansıtılması lazım. Türkiye’nin toprak kaynakları sınırlı.

Bakan Pakdemirli ayrıca, basında geniş yer alan dönere çamaşır suyu katıldığına yönelik haberler hakkında da konuştu. 

Haberin “ısmarlama” olduğunu söyleyen Bakan, şöyle devam etti: 

Haberdeki derneğin başkanını aradım. Ona 'Nerede çamaşır suyu kullanıldığını söyleyin, biz gidip denetleyeceğiz' dedim. Bir tane dahi gösteremedi. 'Peki neden bu haberi yaptırdın' dediğimizde de 'Biz burada rulo döner üretiyoruz, insanlar kendileri hazırlamasın diye' yanıtını verdi. Ismarlama bir haber. Böyle bilgi kirliliklerine karşı da savaşıyoruz. Bunun için de bir yasa çıkarılacak. Önüne gelen 'Bunu yiyin, şunu yemeyin' diyemeyecek."




0 Yorum

Yorum Yaz