Ülke ülke koronavirüs salgınında son durum | Can kaybı 190 bini geçti

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 190 bini geçti. Dünyada toplam vaka sayısı ise 2 milyon 712 bin 258'e ulaştı

Ülke ülke koronavirüs salgınında son durum | Can kaybı 190 bini geçti
24 Nis 2020 12:57:43

Dünya genelinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 190 bin 197, vaka sayısı 2 milyon 712 bin 258'e ulaştı.

Covid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki vakalara ilişkin verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, Covid-19 nedeniyle bugüne kadar en fazla can kaybı 49 bin 736 kişinin hayatını kaybettiği ABD'de görüldü. Bu ülkeyi 25 bin 549 can kaybı ile İtalya, 22 bin 157 ile İspanya, 21 bin 856 ile Fransa, 18 bin 738 ile İngiltere, 6 bin 490 ile Belçika, 5 bin 481 ile İran, 5 bin 404 ile Almanya ve 4 bin 632 ile Çin takip etti.

Binden fazla ölümün görüldüğü diğer ülkeler ise şöyle sıralandı:

"Hollanda (4 bin 177),Brezilya (3 bin 313),Türkiye (2 bin 491), Kanada (2 bin 143),İsveç (2 bin 21) ve İsviçre (1549)"

Çin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan Covid-19 salgını, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayıldı.

Virüs bulaşan 744 bin 366 kişi iyileşirken, halen tedavisi süren 1 milyon 777 bin 695 kişi bulunuyor.

Çin’de arka arkaya dokuz gündür koronavirüsten yeni can kaybı olmadı.

İSPANYA'DA CAN KAYBI 22 BİN 524'E YÜKSELDİ

İspanya'da Covid-19 salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 367 artışla 22 bin 524'e çıktı.

BELÇİKA'DA VAKA SAYISI 44 BİNİ AŞTI

Belçika'da Covid-19 salgınında vaka sayısı son 24 saatte bin 496 artarak 44 bin 293'e ulaştı. Kriz Merkezinden yapılan açıklamada, ülkede son 24 saatte 210 kişinin hastaneye kaldırıldığı, 322 kişinin de taburcu edildiği bildirildi.

Açıklamada, yoğun bakım ünitesindeki hasta sayısının 23 azalarak 970'e gerilediği vurgulandı.

Covid-19 görülen kişi sayısının son 24 saatte bin 496 artarak 44 bin 293'e çıktığı aktarılan açıklamada, 190 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Salgının başlangıcından bu yana yaşamını yitirenlerin sayısı böylece 6 bin 679'a yükseldi. Bunların yüzde 46'sı hastanelerde, yüzde 53''ü ise huzurevlerinde vefat etti.

ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANACAK

Belçika Ulusal Güvenlik Konseyi'nin bugün toplanarak 3 Mayıs'tan sonrası için tecrit kurallarını gevşetmesi ve kademeli olarak "normalleşme" sürecini başlatması bekleniyor.

Normalleşmenin, test sayısı ve maske kullanımı artırılarak yapılması öngörülüyor. Süreç için ön koşul olarak hastaneye kaldırılma sayılarının düşük kalması öne sürülüyor.

Yerel basına sızan haberlere göre normalleşmenin ilk aşamasında 4 Mayıs'tan itibaren sosyal mesafe kurallarına uyulması kaydıyla bazı mağazaların açılmasına izin verilecek. Toplu taşımada maskenin zorunlu olacağı sürecin hemen ardından genel bir değerlendirme yapılacak. Bu süreçte yaklaşık 700 bin kişinin işe dönmesi hedefleniyor.

Vakalarda ciddi bir artış olmazsa, ikinci aşamaya geçilmesi ve 18 Mayıs'ta okulların kademeli olarak açılması öngörülüyor. 12 yaş üstü öğrencilerin maske takması ve sınıflarda en fazla 10 öğrenci bulunması gibi tedbirler alınması koşullarıyla yavaş yavaş eğitim sürecinde de normalleşme hedefleniyor. Sosyalleşmede de bir gevşetme beklenmesinin yanı sıra sahil kentlerine günü birlik ziyaretlerin önünün açılabileceği tartışılıyor.

Sahadaki durumun müsade etmesi halinde ise 8 Haziran'dan sonra normalleşmenin üçüncü aşamasına geçilmesi bekleniyor. Bu noktada tüm restoran, kafe ve mağazaların açılması öngörülüyor.

ETKİNLİKLER AĞUSTOS SONUNA KADAR YASAK

Ülke genelinde tüm toplu etkinlikler ise Ağustos sonuna kadar yasak olacak. Virologlar ise hızlı bir şekilde normale dönmenin tehlikeli olacağına işaret ederek, kış aylarında ülkede ikinci bir tecrit süreci uygulamasının ihtimal dahilinde olduğunu ifade ediyor.

Diğer taraftan Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Belçika Başkanı Basir Hamarat, ülke genelinde hayatını kaybeden Türk asıllı kişi sayısının 37'ye yükseldiğini açıkladı.

ÇİN'DE KORONAVİRÜSTEN YENİ CAN KAYBI YOK

Çin Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde koronavirüs nedeniyle yeni ölüm olmazken, 2'si yurt dışı kaynaklı 6 yeni vakaya rastlandı. Yurt içi kaynaklı vakaların 3'ü Heylongciang, biri de Guangdong eyaletinde tespit edildi.

Ülkede arka arkaya dokuz gündür yeni can kaybı olmadı.

Diğer yandan ülkede yurt dışı kaynaklı vakaların sayısı 849'u taburcu olmak üzere 1618'e yükseldi. Ülkede 57'sinin durumu ağır olmak üzere 915 hastanın tedavisi sürüyor.

VUHAN'DA AYRILMAK İÇİN BAZI PROSEDÜRLER UYGULANIYOR

Salgının ortaya çıktığı Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinden ayrılmak isteyen yüz binlerce kişinin bazı prosedürleri tamamlaması gerekiyor.

Kentten ayrılmak isteyenlerin önce bir hastaneye giderek, arındırıcı gazın bulunduğu bir bölmenin içine girmesi daha sonra ücreti 40 ABD doları (278,5 TL) olan tükürük testi yaptırması gerekiyor. Bu testin sonucu 48 saat sonra çıkıyor.

Vuhan'ın farklı bölgelerinde uygulanan farklı prosedürlere göre, bazı yerlerde özellikle gazetecilerden nükleik asit testi isteniyor.

Kentten çıkmak için bir de bölge onayı gerekiyor. Buna göre, Vuhan'dan ayrılmak isteyenler ya 14 gün ev karantinasında ya da otellerde kalıyor. Küçük bir otelde 14 gün konaklamak ise 700 ABD dolarını (4 bin 880 TL'yi) bulabiliyor.

Bütün bunları tamamlayan bir kişi Pekin kent yönetimine başvuruda bulunabiliyor. Eğer başvuru onaylanırsa, mobil telefonlara gidiş biletinin alınabileceği bir link geliyor.

Çin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan Kovid-19 salgını, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayıldı.

Çin'de şimdiye kadar koronavirüs nedeniyle 4 bin 632 kişi yaşamını yitirdi. 

JAPONYA’DA DEMİRLİ GEMİDE 43 VAKA DAHA

Japonya’da demirli bulunan Costa Atlantica gemisinde 43 yeni koronavirüs vakası daha doğrulandı. Böylece ülkedeki vaka sayısı 13 bin 192'ye yükselirken ölü sayısı ise 341 oldu.

Japonya'nın Nagazaki şehrindeki "Mitsubishi Heavy Industries" tersanesinde demirliyken 34 mürettebatında korona virüsüne rastlanan İtalya tescilli Costa Atlantica adlı gemide vaka sayısı yükseliyor. Son olarak tüm mürettebatına virüs testi uygulanacağı açıklanan gemide bugün de 43 yeni vaka daha görüldüğünün açıklanmasıyla, enfekte olan mürettebat sayısı 91'e çıktı. 623 mürettebatı bulunan gemide dün 127, bugün ise 208 kişiye test uygulandığı açıklanırken, yarına kadar kalan yaklaşık 290 mürettebata test yapılmasının hedeflendiği öğrenildi. Çalışmalara, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) personelinin de destek vereceği belirtildi.

JAPONYA’DA VAKA SAYISI ARTIYOR

Son olarak bugün Nagazaki'deki gemide ve Japonya genelinde doğrulanan yeni vakalar, ülkedeki toplam vaka sayısını 13 bin 192'ye taşıdı. Daha önce 2 hafta süreyle karantina altında tutulan Diamond Princess adlı geminin yolcu ve mürettebatından enfekte olan 712 kişi dışında, Japonya'nın farklı eyaletlerinden 12 bin 480 kişi koronavirüse yakalandı. Diamond Princess gemisinde 13 olmak üzere ülke genelinde 341 kişi ise koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. 

ENDONEZYA'DA TÜM SEYAHATLER YASAKLANDI

Endonezya’da, Covid-19 nedeniyle kara, hava ve deniz ulaşım araçlarıyla seyahatler geçici süreyle yasaklandı.

Ulaştırma Bakanlığı Sözcüsü Adita Irawati, salgınla mücadelede ramazan ve bayramda ‘’memlekete dönüş’’ yasağına ilişkin tüm ulaşım araçlarının belirli tarihlere kadar yasaklanması kararı alındığını açıkladı.

Irawati, yasakla uçak, deniz ve tren seferlerinin yanı sıra kara yolu ile şehirler arası ulaşımda kamu ve özel taşıtların tamamının kısıtlandığını ifade etti.

Irawati, kargo taşımacılığı, cenaze aracı, ambulans, itfaiye, polis ve askeri araçlar gibi zaruri hizmetlere ait taşıtların yasaktan muaf olduğu bilgisini paylaştı.

Bakanlığın Hava Taşımacılığı Direktörü Novie Riyanto, iç ve dış hat uçuşlarında ticari ve charter seferlerinin 1 Haziran’a kadar askıya alınacağını belirtti.

Riyanto, tahliye ve kargo uçaklarına ek olarak yabancı temsilciler ve devlet kurumları sorumlularını taşıyan uçaklara ise izin verileceğini aktardı.

Ülke genelinde kara yolu taşımacılığında, 31 Mayıs, deniz seferlerinde 8 Haziran, tren seferlerinde de 15 Haziran’a kadar seyahat yasağı uygulanacak.

Devlet Başkanı Joko Widodo, salı günü, salgın nedeniyle ülke genelinde ramazan ayı ve bayram tatilinde memlekete dönüşlerin yasaklandığını bildirmişti.

KOLOMBİYA'DA SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DESTEK

Kolombiya'nın başkenti Bogota'da vatandaşlar evlerinin pencere ve balkonlarından yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede görev alan sağlık çalışanlarını alkışlayarak destek gösterisinde bulundu.

BREZİLYA'DA SON 24 SAATTE 407 CAN KAYBI

Güney Amerika ülkesi Brezilya'da, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle son 24 saatte 407 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede Covid-19 yüzünden ölenlerin sayısı 407 artışla 3 bin 313'e, virüsün görüldüğü kişi sayısı da 3 bin 735 artarak 49 bin 492'ye yükseldi.

Nüfusu 210 milyona yaklaşan Brezilya, Latin Amerika'da Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülke konumunda bulunuyor. Bölgede ilk Covid-19 vakası ve virüs kaynaklı ölüm de Brezilya'da gerçekleşmişti.



0 Yorum

Yorum Yaz