Uluslararası Af Örgütü Türkiye'deki yargı sistemini değerlendirdi!

Uluslararası Af Örgütü: Türkiye’de yargı sistemindeki ciddi sorunlar giderilemedi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye'deki yargı sistemini değerlendirdi!
29 Mar 2022 20:45:07
Uluslararası Af Örgütü’nün yıllık raporunda Türkiye’de yargı sistemindeki ciddi sorunların giderilmediği uyarısında bulunuldu.

“Dünyada İnsan Haklarının Durumu” başlıklı raporun altı sayfalık Türkiye bölümünde, Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yeni İnsan Hakları Eylem Planı ve iki Yargı Reformu Paketi’nin, “yargı sistemindeki derin kusurları gidermekte yetersiz kaldığı” saptamasında bulunuldu.

Raporda, muhalif siyasetçiler, gazeteciler, insan hakları savunucuları ve çok sayıda kişinin temelsiz soruşturmalar, yargılamalar ve mahkumiyet kararlarıyla karşı karşıya kalmaya devam ettiği suçlamasında bulunuldu.

Türkiye’de barışçıl toplanma özgürlüğünün sert bir biçimde sınırlandırıldığı kaydedilen raporda, yine geçen yıl çıkan yeni bir yasayla, yönetim sivil toplum örgütlerinin örgütlenme özgürlüğünü aşırı derecede kısıtladığı vurgulandı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin protestoları ve 8 Mart Kadınlar Günü gösterilerinin bastırılmasıyla ilgili örnekler raporda ayrıntı bir şekilde yer aldı. Raporda, işkence ve diğer türde kötü muameleye ilişkin ciddi ve güvenilir iddialara da yer verildi.

Türkiye’nin 5 milyon 200 bin göçmen ve mülteciye barınma sağladığı hatırlatılan raporda, bununla birlikte binlerce sığınmacının ülkeye girişi engellendiği ve mülteci karşıtı söylemin yükselişiyle mültecilere ve göçmenlere yönelik fiziksel saldırılar arttığı kaydedildi.

Uluslararası Af Örgütü’nün 154 ülkeyi kapsayan 416 sayfalık “Dünyada İnsan Haklarının Durumu” başlıklı raporda dünya liderlerine de sert eleştiriler yöneltildi.



0 Yorum

Yorum Yaz