Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail aleyhine Mavi Marmara kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi, daha önce kapatılan Mavi Marmara davasıyla ilgili önemli bir karara imza attı. Mahkeme, kapatılan dosyayı savaş suçu iddialarını araştırmak için yeniden açtı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail aleyhine Mavi Marmara kararı
02 Eyl 2019 14:05:00

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne bağlı Temyiz Dairesi, 2010 Mavi Marmara filosuna ilişkin savaş suçu iddiaları davasını yeniden açtı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, savcı Fatou Bensouda'dan Mavi Marmara soruşturması konusundaki kararını yeniden gözden geçirmesini istedi. Mahkemeden yapılan açıklamada Savcı Bensouda'ya konuyu yeniden gözden geçirmesi için 2 Aralık tarihine kadar süre verildiği belirtildi.

Bensouda, 2014 yılında İsrail'in Mavi Marmara katliamı ilgili soruşturulmasına gerek olmadığını dile getirmişti. Gazze'deki ablukayı kırmak adına Türkiye'den yola çıkan ve Komor Adaları bandralı olan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010 yılında siyonist İsrail askerleri baskın düzenlemişti. Saldırıda 10 Türk vatandaşı şehit oldu, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne daha önce Komor Adaları tarafından başvuru yapılmış ancak Savcı Bensouda 2014 Kasım ayında mahkemenin soruşturma açmasına gerek olmadığı kanaatini açıklamıştı.

İsrail saldırıyla ilgili olarak resmen özür dileyerek hayatını kaybedenlerin yakınlarına 20 milyon dolar tazminat ödemişti.

Etiketler:   Mavi Marmara


0 Yorum

Yorum Yaz