Umman Sultanı hayatını kaybetti

Umman resmi ajansı ONA'da yer alan Sultanlık Divanı'ndan yapılan açıklamada Umman Sultanı Kabus bin Said 79 yaşında vefat ettiği bildirildi. 2014 yılından beri yaşadığı rahatsızlık nedeniyle sadece iki kez tedavi için yurt dışına çıkan Sultan Kabus bin Said, son olarak sağlık sorunları nedeniyle Belçika'ya gitmişti. Sultanın vefatı nedeniyle üç gün yas ilan edilen Umman'da, Sultan Kabus'un yerine bir veliaht belirlemediği açıklandı. Bu nedenle Sultan ailesi 3 gün içinde toplanarak tahta geçecek ismi belirleyecek.

Umman Sultanı hayatını kaybetti
11 Oca 2020 09:59:23

Umman Sultanı Kabus bin Said'in (79) hayatını kaybettiği ve ülkede 3 gün yas ilan edildiği bildirildi.

Geçen ay Belçika'dan dönmüştü

Umman resmi ajansı ONA'da yer alan Sultanlık Divanı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2014 yılından bugüne kadar iki kez tedavi için yurt dışına giden Sultan Kabus bin Said, son olarak 7 Aralık'ta sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü Belçika'dan 13 Aralık'ta ülkesine dönmüştü.

3 gün yas ilan edildi

Vefatı nedeniyle 3 günlük yas ilan edilen ülkede, Umman Sultanı Kabus ölümünden önce yerine herhangi bir veliaht atamadı. Umman Anayasası'nın 6. maddesine göre, Sultanlık makamının boş kalmasının ardından, Sultan ailesinin toplanarak 3 gün içinde tahta geçecek ismi belirlemesi gerekiyor.

Uzlaşı olmazsa öneri seçeneği devreye girecek

Söz konusu bu 3 günlük sürede ortak bir isimde uzlaşılamazsa Milli Güvenlik Konseyi, Yüksek Mahkeme Başkanı, danışma konseyinin iki kanadının başkanları bir arada Sultan Kabus'un tahta geçmesi için önerdiği ismin yer aldığı zarfı açacak ve o kişi ülkenin başına geçecek.

Sultan Kabus kimdir?

Sultan Kabus, 1940 yılında dönemin Umman Sultan'ı Said bin Teymur'un ilk ve tek oğlu olarak dünyaya geldi.

İlk eğitimini Umman'da tamamlayan Sultan Kabus, lise eğitimi için 16 yaşında İngiltere'ye gitti. 20 yaşında Körfez monarşilerindeki ve İngiltere kraliyet ailesinde prenslerin eğitime katıldığı Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi'ne devam etti.

İngiliz desteğiyle babasına darbe yaptı

Sultan Kabus, kısa bir süre İngiliz ordusunda hizmet verdikten sonra eğitimini tamamlayarak 1966 yılında ülkesine döndü.

Sovyetler Birliği ve Güney Yemen’in 1970'de başlattığı krallık karşıtı ayaklanma sırasında, bölgenin o tarihteki etkin gücü İngiltere'nin desteklediği bir saray darbesiyle babasının yerine tahta çıkan Sultan Kabus, İngiliz, İran ve Ürdün desteğiyle Zufar bölgesindeki silahlı isyanı bastırdı.



0 Yorum

Yorum Yaz