Umreye Gideceklere Aşı Uyarısı

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, umre yolcularıyla ilgili uyarılarda bulunarak, "Kutsal topraklara gidecek vatandaşlarımız en az 10 gün önce menenjit (meningokok) aşısını yaptırmalıdır" dedi.

Umreye Gideceklere Aşı Uyarısı
12 Şub 2015 10:48:31

Hatipoğlu, menenjit aşısının koruyuculuğunun oluşması için yapılmasının üzerinden 10-14 gün geçmesi gerektiğini belirtti.

AŞI OLMAYAN SINIRDA SORUN YAŞAYABİLİR

Suudi Arabistan'a girişte aşının yapıldığını gösteren kartın yetkililere gösterileceğini hatırlatan Hatipoğlu, "Kutsal topraklara gidecek vatandaşlarımız en az 10 gün önce menenjit aşısını yaptırmalıdır. Aksi takdirde vatandaşlarımızın sınırda problemle karşılaşmaları söz konusu olduğundan bu konuyu önemsemeleri gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

KASIM-MAYIS ARASI DAHA ÇOK OLUR

Menenjit enfeksiyonunun her mevsim görülebildiğine dikkati çeken Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Ancak şu anda içinde bulunduğumuz kasım-mayıs döneminde çok daha sık görülür. Aşı ile korunulabilen hastalıklar arasında en ağır seyredenlerin başında gelmektedir. Bütün dünyada önemli bir sağlık problemidir. Her yıl dünyada 500 bin meningokok enfeksiyonu ve 50 bin ölüm olduğu tahmin edilmektedir. Bu enfeksiyona bağlı 3-5 yılda bir salgınlar ortaya çıkmaktadır. Okullar, kışlalar, hac ve umre ziyaretleri gibi kalabalık ortamlarda salgınlar görülebilir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2000 yılında Suudi Arabistan'da 199 vaka görülmüş ve 55'i ölümle sonuçlanmıştır. Bunun üzerine umre ve hacca gideceklere meningokok aşısı rutin uygulanır hale gelmiştir."

GEÇ KALINDIĞINDA ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Hızlı ilerleyen hastalığın geç kalındığında ölüm ve kalıcı rahatsızlığa yol açabileceğini ifade eden Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Meningokok bakterisi temasında bir kısım vakada taşıyıcılık söz konusudur. Yani kişi mikrobu alır, bir hastalık yapmaz. Fakat boğazında taşıdığı mikrobu başkasına bulaştırma riski vardır. Meningokok 5 yaş altındaki çocuklarda daha çok ölüme sebep olmaktadır. Ülkemizin daha çok gelişmesinin sağlıklı bir toplumla mümkün olacağı düşüncesindeyiz. Toplumun sağlığını korumanın en önemli yolu ise riskli gruplara temel sağlık hizmetlerini öncelikli olarak sunmak ve bu hizmetlere rahat ulaşmalarını sağlamaktır. Bu bilinçle Sağlık Bakanlığı olarak Diyanet İşleri Başkanlığımızla diyalog içinde umre ve hacca giden vatandaşlarımıza menenjit aşısı yapılmaktadır."



0 Yorum

Yorum Yaz