Yangın söndürme ihalesi: THK uçakları yine yerde bekleyecek

28 Temmuz 2021'de Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye'nin birçok şehrine yayılan orman yangınlarında yetersiz kaldığı için tartışma konusu olan söndürme uçakları ve helikopterleri için tekrar ihaleye çıkıldı. İhaleyi bu yıl ilk kez Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı yapacak. Ancak “Türk Hava Kurumu’nun envanterindeki uçaklarını devre dışı bıraktığı” gerekçesiyle tartışma konusu olan “en az 5 tonluk su tankı şartı” ihale şartnamesindeki yerini korudu.

Yangın söndürme ihalesi: THK uçakları yine yerde bekleyecek
08 Ara 2021 11:12:48

Bu yıl meydana gelen orman yangınlarında yetersiz kaldıkları iddiasıyla tartışma konusu olan söndürme uçak ve helikopterleri için yeniden ihaleye çıkıldı. Geçen yıl Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı ihale ilk kez Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nca (SSB) yapılacak. SSB, geçen yıl üç olan uçak sayısını 20’ye yükseltti ancak “Türk Hava Kurumu’nun (THK) envanterindeki uçaklarını devre dışı bıraktığı” gerekçesiyle tartışma konusu olan “en az 5 tonluk su tankı şartı” ihale şartnamesindeki yerini korudu. geçen ay Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından uçabilir duruma getirileceği açıklanan THK uçakları, bu şart nedeniyle yine ihaleye giremeyecek.

İHALEYE GİREMEYECEKLER

Öte yandan amfibik uçaklar için asgari kapasite, önceki yıllarda olduğu gibi yine 5 ton olarak belirlendi. Geçen yaz yaşanan orman yangınlarında THK’nin eski yöneticileri, kuruma ait CL-215 tipi amfibik uçakların 4.9 ton kapasiteli olduğu için ihaleye katılamadığını açıklamıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı ise THK’nin uçaklarının kapasite değil eski teknoloji nedeniyle ihaleye katılamadığını savunmuştu.

THK Kayyım Heyeti Başkanvekili Abdullah Kaya, 13 Kasım’da yaptığı açıklamada THK bünyesinde bulunan ve çalışabilir durumdaki altı yangın uçağından dördünün revizyonu için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile anlaştıklarını duyurmuştu. Ancak THK’nin CL-215 tipi uçakları, uçabilir duruma gelseler de mevcut halleriyle ilandaki şartları taşımadığı için SSB’nin amfibik yangın söndürme uçağı ihalesine giremeyecek.

Etiketler:   THK yangın


0 Yorum

Yorum Yaz