2020 yılında 100’ün üzerinde ülkeye ihraç edilen Antep fıstığına rağbet artıyor

Yüksek rekoltesiyle üreticisinin yüzünü güldüren ve 2020 yılında 100’ün üzerinde ülkeye ihraç edilen Antep fıstığının ülkeye getirisi 119 milyon 167 bin dolar olarak gerçekleşti.

2020 yılında 100’ün üzerinde ülkeye ihraç edilen Antep fıstığına rağbet artıyor
17 Oca 2021 16:33:53

Antep fıstığının üretiminde ABD ve İran’ın ardından üçüncü sırada yer alan Türkiye’den geçen yıl 11 bin ton ihracatı gerçekleştirildi. 

Türkiye’nin en verimli arazilerinin bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa’nın yanı sıra Kilis ve Siirt ile diğer bölge illerinde çiftçisinin gözde ürünlerinden olan fıstığa rağbet her geçen yıl artıyor.

Ekonomik getirisinden dolayı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde "yeşil altın" olarak nitelendirilen ve bu sene “var yılı” nedeniyle sadece Gaziantep’te 250 bin ton civarında Antep fıstığı elde edildi.

Türkiye’de baklavanın yanı sıra çikolata ve kuruyemiş sektöründe büyük bir oranda kullanılan Antep fıstığına rağbet yurt dışında da arttı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin, geçen yıla oranla yüksek rekoltesi ve kalitesi ile üreticisinin yüzünü güldüren Antep fıstığında pandemiye rağmen 100’ün üzerinde ülkeye ihraç edilmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Seçkin, dünyada fıstık üretiminin en çok ABD, İran ve Türkiye’de yapıldığını, Türkiye’de de fıstığın başkentinin Gaziantep olduğunu belirtti.

2020 yılında 100’ün üzerinde ülkeye 119 milyon 167 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatı yapıldığını ifade eden Seçkin, Antep fıstığının, yurt dışında büyük rağbet gördüğüne dikkat çekti.

Pandemi sürecinde vücut bağışıklığını arttıran birçok ürünün ilgi gördüğünü belirten Seçkin, bu ürünlerden birinin de Antep fıstığın olduğunu söyledi.

Antep fıstığındaki ihracat rakamlarının sevindirici olduğunu belirten Seçkin, “Antep fıstığında bu sene gerçekten ihracatta patlama yaşadık. 100’ün üzerinde ülkeye Antep fıstığı ihracatı yapıldı. Geçen yıl, bir yılda yaptığımız ihracatı bu yıl 6 ay gibi kısa bir sürede yaptık. Antep fıstığı ihracatının artmasında pandeminin etkisi olduğu gibi geçen yılın fiyatlarına oranla Antep fıstığı fiyatlarındaki düşüşünün de etkisi var.” dedi.

“11 bin ton civarında Antep fıstığı ihraç edildi”

Pandemi sürecinde Antep fıstığı tüketiminin arttığına dikkat çeken Seçkin, “Ama fiyatların düşmesi de ihracatımıza yansıdı. Çünkü Antep fıstığı ihracatında yarıştığımız ülkeler İran ve Amerika’dır. Antep fıstığına oranla kalite ve besin değerleri açısından biraz daha düşük olan İran ve Amerika fıstıkları bizimkine göre biraz daha ucuzdu. İşin özünü ve kalitesini bilmeyen bazı kurumlar, İran ve Amerika’nın fıstıklarını kullanabiliyordu. Fakat bu yıl Antep fıstığında rekoltenin fazla olması ve fiyatların da biraz düşmesi, öte yandan pandeminin Antep fıstığı kullanımını artırması, ihracatın artmasına da neden oldu. Geçen yılın ilk 6 ayında 100’ün üzerinde ülkeye 11 bin ton civarında Antep fıstığı ihracatı gerçekleşti.” diye konuştu.

“Tüm dünyada Antep fıstığında tüketim artıyor”

Seçkin, “Çin gibi nüfusu gerçekten çok yoğun olan ve tüketim yapan bir topluma Antep fıstığını satmamız ve onların pazarına girmemiz lazım. Şu anda kuruyemiş olarak Antep fıstığını Çin’e gönderiyoruz ama halen Çin’de 15-20 yıl öncesi gibi Antep fıstığının çerez olarak tüketilmesini sağlayamadık. Her bağlamda tüm dünyaya Antep fıstığını tanıttığımız gibi Çin’de de Antep fıstığı tüketimini teşvik etmeliyiz. Antep fıstığı tüketimi Çin’de her geçen gün artıyor. Hatta tüm dünyada Antep fıstığında tüketim artıyor. Antep fıstığında ihracatımızda artıyor. Fakat arkadan gelen bir tehlike var. Çok fazla Antep fıstığı bahçesi tesis ettik. Üretimimiz çok artacak. Artırdığımız ürünü pazarlayacak bir yer bulamazsak Antep fıstığı üreticisi bundan 5-10 yıl sonra mağdur olacak. Bundan dolayı mutlaka yeni pazarlar bulmalıyız.” dedi. 



0 Yorum

Yorum Yaz