23 yılda 28 trilyon ton buzul eridi

İngiltere'de yapılan bir araştırma, 1994-2007 arasında Dünya yüzeyinden 28 trilyon ton buzulun küresel ısınma nedeniyle yok olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, Dünya'nın solar radyasyonu uzaya yansıtma becerisinin azaldığı, buzullardaki erimenin artacağı ve milyonlarca insanın evsiz kalacağı konusunda uyarıda bulundu.

23 yılda 28 trilyon ton buzul eridi
23 Ağu 2020 12:21:03

 İngiltere’de üç ayrı üniversitenin ortak çalışmasında, sera gazı emisyonlarıyla tetiklenen küresel ısınmanın son 26 yılda Dünya yüzeyinden 28 trilyon ton buzu erittiğini ortaya koydu. İnceleme kutuplar, dağlar ve buzulların uydu görüntüleri üzerinde yapılırken, uzmanlar deniz seviyelerinde yükselme, solar radyasyon ve kaybolacak yaşam alanları konusunda çarpıcı uyarılarda bulundu.

Leeds, Edinburgh ve UCL üniversiteleri tarafından yapılan araştırmanın öne çıkan bulguları şöyle:

‘İNGİLTERE’Yİ 100 METRE KALINLIĞINDA KAPLAYACAK KADAR BUZ ERİDİ’ 

* Araştırma, Güney Amerika, Asya, Kanada, Kuzey Buz Denizi, Antarktika, Grönland ve çeşitli buz örtülerinin 1994-2007 arasında çekilmiş uydu görüntülerinin karşılaştırılması ile yapıldı. Buna göre, 1994-2007 arasında Dünya yüzeyinden 28 trilyon ton buz/buzul yok oldu. Uzmanlar, kaybolan buzul miktarını ‘afallatıcı’ olarak nitelerken, Leeds Üniversitesi’nden Tom Slater, “Kaybettiğimiz miktarı somutlaştırmak gerekirse, 28 trilyon ton, Birleşik Krallık’ın tamamını 100 metre kalındığında donmuş su ile kaplayacak kadar… Akıllara durgunluk veren bir miktar” dedi.

DENİZ SEVİYESİNDEKİ YÜKSELME MİLYONLARI EVSİZ BIRAKACAK

* Araştırmada, eriyen buzullar ve buz örtüleri nedeniyle 21’inci yüzyılın sonunda deniz sevilerinin yaklaşık 1 metre yükselebileceği konusunda uyarıda bulunuldu. Leeds Üniversitesi’nin Kutup Gözlem ve Modelleme Merkezi’nin Direktörü Profesör Andy Shepherd, “Deniz seviyesinde her bir santimetrelik yükselme, yaklaşık bir milyon kişinin evlerinden olması anlamına gelir” diye konuştu. Shepherd, elde ettikleri bulguların Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) en kötü durum senaryosuyla uyumlu olduğunu söyledi.

DÜNYA SOLAR RADYASYONU YANSITMAKTA ZORLANIYOR

* Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, buzulların bu hızda ve miktarda erimesinin, Dünya’nın solar radyasyonu uzaya geri yansıtma becerisini azaltarak küresel ısınmayı artıracağına da dikkat çekti. Bu tespit, Dünya yüzeyinden buzun yok olmasıyla toprağın giderek daha fazla ısıyı emmesi ve gezegenin daha da ısınması anlamına geliyor.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK TEHDİT ALTINDA

* Araştırmaya göre, eriyen buzullardan ortaya çıkan su, Kuzey Kutbu ve Antarktika’da biyolojik sağlığı tehdit ediyor; dağlardaki buzul kaybı ise birçok yerel halkın ihtiyaç duyduğu su kaynaklarını ortadan kaldırma tehdidi içeriyor.

DOĞRUDAN KÜRESEL ISINMA KAYNAKLI

* Araştırmacılar, bu erimenin sebebinin iklim değişikliğinin doğrudan bir sonucu olduğunu vurguladı. Cryosphere Discussions isimli dergide yayımlanan araştırmada, “Dünya’daki buz kaybının büyük kısmının, kürsel ısınmanın doğrudan bir sonucu olduğu şüphe götürmez. Gezegenin yüzeyi 1880 yılından bu yana ortalama olarak 0.85 derece yükseldi ve bu durum, kutup bölgelerinde daha da fazla hissedildi” denildi. 

Etiketler:   buzul


0 Yorum

Yorum Yaz