3 Kasım'da Gaziantep'te Neler Yaşandı?

Basın açıklaması yapmak isteyen Furkan gönüllerine Gaziantep emniyetinin sert müdahalesi uzun süre akıllardan çıkmayacak görüntülere neden oldu. Peki, vicdan sızlatan 3 Kasım gününde neler yaşandı?

3 Kasım'da Gaziantep'te Neler Yaşandı?
06 Kas 2019 20:30:52

Yıkılan Kuran Kursu Hakkında Basın Açıklaması Yapacaklardı

Furkan Gönüllüleri, her hafta pazar günü olduğu gibi 3 Kasım 'da da basın açıklaması yapmak için bir araya geldi. Gönüllüler, Kağıthane'de yıkılan kuran kursu ve müslümanların sessizliği konulu basın açıklaması yapmak için Ulu Cami önüne geçti.

Anayasal Hakka Engel!

Anayasal haklarını kullanarak basın açıklaması yapmak isteyen gönüllülerin etrafını polisler sarmaya başlayarak, yasak bir eylemde bulunduklarını ve dağılmalarını istedi. Gönüllüler, basın açıklaması yapıp dağılacaklarını ve bunun bir suç teşkil etmediğini ifade ettiler. Gaziantep polisi ise gönüllülerin etrafını sararak açıklamaya engel olmaya başladı.

Biber Gazı ve Coplarla Müdahale

Anayasal haklarını kullanmak isteyen gönüllüleri dağıtmak isteyen emniyet mensupları şiddete başvurarak joplarla gönüllüleri darp etmeye başladı. Kadın çocuk ayrımı yapmaksızın biber gazı sıkan polisler, kimi zaman tek bir bireyi hedef alarak biber gazlarını gözlerinin içine sıktı. Amatör kameraların an be an kaydettiği görüntüler ise vicdanları sızlattı. Biber gazlı müdahale sonrası erkek, kadın ve çocuklardan onlarca kişi hastaneye kaldırıldı.

Yumruk, Tekme ve Ters Kelepçe...

Gaziantep polisi, hak ve hürriyetlerini kullanmak isteyen vatandaşlara orantısız güç kullanmaya devam ederek fiziksel darpta bulundu. Bazı polis memurları, yere yatırarak tekmeledikleri gönüllülere ağır küfür ve hakaretler sarf etti. Ayrıca aralarında kadınların da bulunduğu 20 kişiyi tartaklayarak ters kelepçe ile gözaltına aldı.

Caminin Etrafı Sarıldı

Biber gazı ve copların etkisiyle camiye giden gönüllüler, bırakılmayarak cami etrafı kolluk kuvvetleri tarafından sarıldı. Cami kuşatmasını andıran görüntüler ise sosyal medyada tepki çekti.

Olay Yerine Ambulans ve İlk yardım Ekibi Sevk edildi

Orantısız polis müdahalesinin ardından olay yerine ambulans ve sağlık ekipleri çağrıldı. Onlarca Furkan gönüllüsüne ilk yardım olay yerinde yapılırken, onlarca kişi de ambulanslarla en yakın hastanelere kaldırıldı.

Olay Sosyal Medyada Gündem Oldu

Arbede esnasında tepki amaçlı çekilen amatör çekimlerin sosyal medyaya yüklenmesinin ardından Gaziantep polisinin sert müdahalesi TT listesinin üst sıralarında yer aldı.

Çeşitli kesimlerden, hukukçu ve bazı tanınmış kişilerce de kınanan müdahale "Gaziantep Emniyeti " etiketiyle uzun süre Türkiye gündeminin en üst sıralarındaki yerini korudu.

Orantısız Müdahaleye Sert Tepki

Olayın sosyal medyada gündem olmasının ardından tepkiler ard arda gelmeye başladı. Biber gazı yemiş çocuk ve kadınların, coplanarak hastanelik olmuş erkeklerin vicdan sızlatan görüntülerine karşı Gaziantep Emniyeti sosyal medya kullanıcıları, bazı hukukçu, siyasetçi ve aydınlar tarafından şiddetle kınandı. Adanalı Furkan Gönüllüleri ise olaya tepkilerini göstermek amacıyla yürüyüş gerçekleştirerek Gaziantep Emniyetini ve orantısız müdahalesini kınayan açıklamalarda bulundu. Furkan Vakfının resmi internet sitesinden ise yapılan açıklamada Gaziantep Emniyetinin acımasız müdahalesinin şiddetle kınandığı duyuruldu.

Emniyet Önünde Yakınlarını Bekleyenlere Müdahale

Gözaltına alınan yakınlarını emniyet önünde bekleyen gönüllülere de müdahale edilerek 10 kişi gözaltına alındı. Akraba ve arkadaşlarını beklemelerine dahi tahammül edemeyen Gaziantep Emniyetinin tavrı da Furkan Haber aracılığıyla kamuoyuna taşındı.

Gaziantep Emniyetinden açıklama

Olayın sosyal medyada yankısı sürerken Emniyetin resmi twitter hesabından bir açıklama yayımlandı. "Dini istismar eden grup, kadın ve çocukları kendilerine kalkan edinerek yasaklı eylem yapmak istediler. Olayda orantısız güç kullanan memurlar var ise tespit edilip haklarında soruşturma başlatılacaktır." şeklinde yaptıkları açıklama, bu kez farklı bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Polisin Görevi Ne?

Hukukçu ve bağımsız İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu'nun da tepki gösterdiği emniyetin açıklamasında yer alan "dini istismar eden grup" ve daha bir çok nokta " özrü kabahatinden büyük" şeklinde yorumlandı.

Gece Boyu Bekleyiş

Gözaltına alınan 4'ü bayan 30 kişiye destek olmak için bekleyen aile ve arkadaşları ise zorlu hava şartlarına rağmen geceyi emniyetin önünde geçirdi. Ayrıca Adana'dan bazı Furkan gönüllüleri ve Semra Kuytul Hocahanım da destek amaçlı Gaziantep'e giderek geceyi emniyet önünde geçirdi.

Hakim Karşısına Çıkan Furkan Gönüllüleri 24 Saat sonra Serbest Bırakıldı

24 saat gözaltında kalan 30 Furkan gönüllüsünden 14’ü adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edilirken, kalan 17 kişi ise savcılık tarafından serbest bırakıldı.

Mahkemeye sevk edilen 14 kişi ise öğleden sonra mahkemeye çıkarılarak sulh ceza hakimliği tarafından 1 gün imza atmak suretiyle serbest bırakıldı.

O güne ait bazı fotoğraflar;

Resim

Resim

Resim


Resim

Etiketler:   gaziantep emniyeti


0 Yorum

Yorum Yaz