AB liderleri, Belarus seçimlerini tanımadığını açıklayarak yaptırım kararı aldı

AB liderleri, Belarus seçimlerini tanımadığını açıklayarak yaptırım kararı aldı
19 Ağu 2020 21:45:51

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, Belarus'taki seçimleri, özgür şekilde ve adil yapılmadığı gerekçesiyle tanımadıklarını ilan etti.

Videokonferans yöntemiyle buluşan liderler, Belarus'ta "göstericilere karşı şiddet uygulanması ve seçim sonuçlarının değiştirilmesinden sorumlu tutulan kişilere" ayrıca yaptırım kararı aldı.

Zirve sonrasındaki basın toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin Belarus halkıyla tam dayanışma içinde olduğunu, halkın taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi.

Michel, "AB, seçimlerde hile yapan ve göstericilere uygulanan şiddetin sorumlularından hatırı sayılır miktarda kişiye yaptırım uygulayacak" dedi.

AB: Belarus halkının yanındayız

Michel, "Belarus halkına sesleniyoruz. Sizin yanınızdayız, demokratik haklarınızı ifade etme özgürlüğünüzü, ayrıca demokratik, barış içinde, müreffeh geleceğinizi destekliyoruz." diye konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Belarus halkının cesaretinden etkilendiklerini belirterek, Belarusluların gösterilerde gözaltına alınanların serbest bırakılmasını, demokratik haklarını ifade edebilmeyi ve seçimlerin yenilenmesini istediğini hatırlattı.

"Temel haklarını talep eden Belarus halkının yanındayız" ifadesini kullanan von der Leyen, "yönetimin barışçıl ve demokratik şekilde değişimine eşlik etmeye hazır olduklarını" söyledi.

Von der Leyen, Belarus halkını desteklemek için 53 milyon euro ayıracaklarını aktardı.

Merkel'den Belarus Çağrısı: Tüm tutukluları koşulsuz serbest bırakın

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, muhaliflere şiddet uygulanmasını kınadıklarını belirterek, Belarus'ta ifade özgürlüğünün garanti altına alınması gerektiğini ve tüm tutukluların koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Almanya'dan Mali'deki darbeye kınama

Mali'deki gelişmelere de değinen Merkel, bu ülkedeki darbeyi kınadıklarını belirterek, "Mali'de istikrar ve barışçıl ilişkilerden yanayız" diye konuştu.

Merkel, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) siyasi çözüm çabalarını desteklediklerini kaydederek, "Darbenin Mali 'de konuşlu Avrupalı ​​askerlere bir etkisi olmadı. Korona salgını nedeniyle ülkede çok az Alman askeri var. Bu açıdan tabii ki durumu çok dikkatli takip ediyoruz ve Fransa ile de yakın temas halindeyiz. Ancak şu anda darbenin askerlerin çalışmaları üzerinde hiçbir etkisi yok. Ancak güvenliklerinin garanti altına alınmaya devam etmesini sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız." ifadelerini kullandı.



0 Yorum

Yorum Yaz