AB Suriyeli göçmenleri ağırlayan ülkelere ek fon sağlanması için anlaştı

Brüksel'de dün başlayan Avrupa Birliği (AB) zirvesinin ardından yayımlanan metinde, Suriyeli göçmenleri ağırlayan ülkelere ek fon sağlanması için harekete geçileceği belirtildi.

AB Suriyeli göçmenleri ağırlayan ülkelere ek fon sağlanması için anlaştı
25 Haz 2021 20:14:30

Brüksel'de düzenlenen ve iki gün süren Avrupa Birliği zirvesinin sonucunda uzlaşılan metinde, "Avrupa Konseyi, AB'nin genel göç politikası ve Avrupa Konseyi Üyeleri'nin Mart 2021'de yaptığı açıklamalar uyarınca, Komisyon'a, Suriyeli mülteciler için ev sahibi ülkeler olan Türkiye, Ürdün, Lübnan ve bölgenin geri kalanına mali desteğe devam konusunda resmi tekliflerini gecikme olmaksızın iletmesi çağrısında bulunur." ifadeleri yer aldı.

Metinde fonun miktarı yer almıyor. Ancak dün başlayan zirvenin ilk gün görüşmelerinin ardından kısa bir açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, AB liderlerinin Türkiye'ye 3 milyar euroluk fon verilmesi konusunda uzlaştıklarını açıklamıştı.

Merkel "Komisyon bize burada mülteci anlaşmasını nasıl uzatabileceğimizle ilgili bir rapor sundu. Bunlar şimdi resmen onaylanacak. Biz raporu kabul ettik ve 3 milyar euroluk ek kaynak aktarımı konusunda uzlaştık." demişti.

Konsey sözcüsü: Teklifi Komisyon sunacak, Konsey son kararı o zaman verecek

Fonun miktarıyla ilgili kesin karar olup olmadığını sorduğumuz bir Avrupa Konseyi sözcüsü, Avrupa Komisyonu'nun teklif hazırlayıp sunması gerektiğini, bu teklifte miktarın belirleneceğini söyledi. Zamanlaması henüz kesinleşmeyen teklif sunulduğunda, burada yazılacak miktarın AB üye ülkeleri tarafından olduğu gibi kabul edilebileceğini ya da üzerinde düzenlemeler yapılarak öyle onaylanabileceğini belirten sözcü, bu sebeple teklif gelip onaylanana dek miktarın resmen kesinleşmeyeceği bilgisini verdi.



0 Yorum

Yorum Yaz