• Anasayfa
  • DÜNYA Haberleri
  • ABD: Türkiye'nin Suriye sınırında yeni bir operasyon başlatacak olması endişe yaratıyor

ABD: Türkiye'nin Suriye sınırında yeni bir operasyon başlatacak olması endişe yaratıyor

"Herhangi bir tırmandırmayı kınıyoruz. Mevcut ateşkes hatlarının korunmasını destekliyoruz"

ABD: Türkiye'nin Suriye sınırında yeni bir operasyon başlatacak olması endişe yaratıyor
25 Mayıs 2022 09:04:52

ABD, Türkiye’nin güney sınırda yeni askeri operasyon başlatma planları hakkında endişelerini dile getirerek, Suriye'nin kuzeyinde gerçekleşecek herhangi bir harekatın bölgede istikrara zarar vereceğini ve ABD'li birlikleri tehlikeye atacağını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, "Suriye'nin kuzeyinde, askeri faaliyetlerin artırılacağına dair beyanlardan ve haberlerden, özellikle de bölge nüfusu üzerinde olabilecek etkisinden son derece endişe duyuyoruz" dedi ve ekledi:

Türkiye'nin güney sınırı ile ilgili meşru güvenlik endişeleri olduğunu görüyoruz, ancak yeni bir harekat bölgede istikrara zarar verecek, ABD'li birlikleri ve IŞİD'e karşı yürütülen mücadeleyi tehlikeye atacaktır.

Türkiye'nin Ekim 2019'da yaptığı, Suriye'nin kuzeydoğusunda askeri harekatların durdurulacağı beyan eden ortak açıklamaya sadık kalmasını beklediğini belirten Price, "Herhangi bir tırmandırmayı kınıyoruz. Mevcut ateşkes hatlarının korunmasını destekliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü Türkiye'nin güney sınırı boyunca 30 km derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için yeni askeri harekat düzenleyeceğini söylemişti. 

PKK'nın uzantısı olarak gördüğü YPG ile mücadele kapsamında 2016'dan bu yana bölgeye bir dizi operasyon düzenlemiş olan Türkiye'nin yeni askeri harekatının da Suriye'nin kuzeyini hedef alacağı düşünülüyor.

Türkiye, iki grubu da terör örgütü olarak nitelendirirken, NATO müttefikleri yalnızca PKK'yı terör örgütü olarak kabul ediyor.

 Reuters, Independent Türkçe



0 Yorum

Yorum Yaz