ABD yaptırımı altındaki İran'la Venezuela arasında petrol takası anlaşması

ABD yaptırımı altındaki İran'la Venezuela arasında petrol takası anlaşması
26 Eyl 2021 12:31:24

Her ikisi de Amerika Birleşik Devletleri'nin mali yaptırımı altında bulunan İran ile Venezuela, petrol takası anlaşması imzaladı.

Söz konusu anlaşma kapsamında Venezuela, İran'a ağır petrol İran da Venezuela'ya katranı andıran ham petrolünün kalitesini artırmak için kondensat sağlayacak.

Anlaşmaya vakıf 5 kişinin yaptığı açıklamaya göre, ilk kargolar bu hafta karşılıklı olarak teslim edilecek.

Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkelerinden Venezuela, yaptırımlar ve ekonomik kriz nedeniyle petrol rafinerilerini etkin çalıştıramıyor.

ABD'nin ağır yaptırımlar uyguladığı İran ise ürettiği petrolü satmakta zorlanıyor.

Kaynaklara göre, devlet destekli şirketler Petroleos de Venezuela (PDVSA) ve Ulusal İran Petrol Şirketi (NIOC) arasındaki anlaşma, iki ülke iş birliğini derinleştiriyor.

ABD karşıtı iki ülkenin takas anlaşması 6 ay sürecek. Ancak kaynaklara göre yeniden temdit edilebilir.

Reuters'a konuyla ilgili e posta yoluyla açıklama yapan ABD Hazine Bakanlığı, anlaşmanın, her iki ülkeye yönelik ABD yaptırımlarının ihlali olabileceği uyarısında bulundu.

ABD yaptırım programları, Amerikalıların sadece İran ve Venezuela petrol sektörleriyle iş yapmasını yasaklamakla kalmıyor, aynı zamanda her iki ülkenin petrol şirketleriyle işlem yapan ABD dışındaki herhangi bir kişi veya kuruluşa "ikincil yaptırımlar" uygulamayı da kapsıyor.

İkincil yaptırımlar, ABD finansal sistemine erişimin kesilmesi, para cezaları veya ABD'deki varlıkların dondurulması da dahil olmak üzere hedef kişi ve kuruluşlara karşı çeşitli cezalar getiriyor.

ABD yaptırımları genellikle yönetimin takdirine bağlı olarak uygulanıyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump hükümeti, geçen yıl yaptırımları deldiği iddiasıyla Venezuela'ya giden İran'a ait akaryakıta denizde el koymuştu. Ancak Joe Biden yönetimi benzer bir adım atmadı.

Washington'da konuya aşina bir kaynak, Venezuela ile İran arasındaki takas anlaşmasının muhtemel bir yaptırım ihlali olarak ABD hükümet yetkililerinin takibinde olduğunu ve pratik açıdan ne kadar ileri gideceğini görmek istediklerini dile getirdi.

İran'ın Venezuela'ya sağlayacağı kondensat, Güney Amerika ülkesinin çıkardığı yoğun petrolü seyreltmesine yardımcı olacak.

Bunun karşılığında İran, Venezuela'dan Asya'da pazarlayabileceği ağır petrol alacak.

Etiketler:   iran venezuela


0 Yorum

Yorum Yaz