AB'den Amerika'nın teknoloji devlerine ceza tehdidi!

AB'nin yeni dijital rekabet kuralları Amerikan teknoloji devlerine ceza yağdırabilir.

AB'den Amerika'nın teknoloji devlerine ceza tehdidi!
15 Ara 2020 13:12:46

Amazon, Apple, Facebook ve Google'ın bağlı olduğu Alphabet gibi Amerikan teknoloji devlerinin Avrupa Birliği'nin (AB) yeni rekabet kuralları doğrultusunda iş uygulamalarını değiştirmemeleri halinde yüklü cezalarla karşı karşıya kalabileceği söylendi.

Bu şirketlerin kurallara uymaması halinde yıllık cirolarının yüzde 6 ila yüzde 10'una varan oranda ceza ödemek durumunda kalabilecekleri aktarılıyor.

Henüz tasarı aşamasındaki AB Dijital Pazarlar Yasası kapsamında getirilecek bir dizi yeni yönetmelikle dev teknoloji şirketlerinin kullanıcı sayısı, gelirleri ve faaliyette bulundukları pazar sayısı gibi kriterler kapsamında sınıflandırılacağı ve bu doğrultuda şirketlerin bağlı olacağı kurallar listesinin hazırlanacağı söyleniyor.

ABD'li teknoloji devi Türkiye'yi seçti! Üs yatırımı geliyor | Türk Emlak Haber Ajansı

Yasa dışı içerik, istismar ve manipulasyonla mücadele

Dijital Hizmetler Yasası kapsamında getirilecek yeni yönetmelikler ile de 45 milyondan fazla kullanıcısı bulunan dev internet platformları planlanıyor.

Bu kapsamda şirketlerin platformalarındaki yasa dışı içerik, temel hakların ihlaline varan istismarlar ve seçimler ya da kamu sağlığı gibi konularda manipulasyon amaçlı etkinlik kurulmasıyla mücadele konusunda daha fazla adım atmaları istendi.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre şirketler ayrıca platformlarındaki siyasi reklamlar ile bilgi öneren ve sıralayan algoritmalarının kullandığı verilerin ayrıntılarını paylaşmak durumunda.

Teknoloji devleri AB içindeki farklı görüşleri lehine kullanmaya çalışıyor

Avrupa Rekabet Komiseri Margrethe Vestager ve Avrupa İç Pazar Komiseri Thierry Breton tarafından açıklanacak yeni önerilerle teknoloji devlerinin denetimde tutulmasının yanı sıra, rekabet karşıtı baskın şirketlerin oluşumunun önüne geçilmesi hedefleniyor.

AB ülkeleri ve AB milletvekillerinin komisyonun sunduğu taslak öneriler üzerinde uzlaşması gerekiyor. Bazı ülkeler ve milletvekilleri daha katı kurallar uygulanmasını talep ederken, bazıları düzenlemelerin amacını aştığı ve inovasyona olumsuz etkide bulunabileceği yönünde endişelerini bildiriyor.

Orantılı ve dengeli bir yasa çağrısı yapan teknoloji şirketleri ise, AB içindeki farklı görüşlerden yararlanarak kuralların zayıflatılması beklentisiyle kulis çalışması sürdürülüyor. Taslağın son şeklinin aylar hatta yıllar içinde şekillenmesi bekleniyor.



0 Yorum

Yorum Yaz