AB'den Rusya'ya swift engeli geliyor

AB, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere, Kanada ve ABD, Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkartılması konusunda anlaştı. Ayrıca bu ülkeler, Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası rezervlerini kullanmasını kısıtlamaya yönelik önlemler almak için harekete geçti.

AB'den Rusya'ya swift engeli geliyor
27 Şub 2022 10:31:53

Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın, Swift sisteminden çıkarılması gündeme gelmiş fakat bu yönde somut bir adım atılmamıştı. AB ülkeleri söz konusu konuyla ilgili anlaşmazlığı kendi aralarında çözdü.

Almanya ve İtalya daha önce karşı çıktıkları yaptırım konusunda birlik ülkeleriyle hareket etme kararı aldı. Ülkeler söz konusu yaptırım için yarın bir araya gelecek.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının SWIFT küresel bankalar arası mesajlaşma sisteminden kaldırılacağını duyurdu. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Rus oligarkların finansal varlıklarını AB piyasalarında kullanmalarını yasaklamak için çalışacaklarını bildirdi.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, "Rusya Merkez Bankasının varlıklarını felç edeceğiz. Bu, işlemlerini donduracak, varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getirecektir" açıklaması yaptı.

RUSYA SWIFT SİSTEMİNDEN ÇIKARILACAK

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacağını duyurdu.

Von der Leyen, yaptığı açıklamada, "Rusya Merkez Bankasının varlıklarını felç edeceğiz. Bu, işlemlerini donduracak, varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getirecektir." dedi.

Rus oligarkların finansal varlıklarını AB piyasalarında kullanmalarını yasaklamak için çalışacaklarını bildiren von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacağını açıkladı.

Daha önce de Rusya'nın 64 önemli kurumuna yaptırım getirilmiş, AB bankalarının, Rus vatandaşlarından 100 bin avrodan daha fazla miktarda mevduat kabul etmeleri yasaklanmış, petrol rafinerileri için gerekli mal, hizmet ve teknoloji gönderilmesi engellenmişti.

BATI DA ZARAR GÖREBİLİR

Alman hükümet sözcüsü, "Bu (önlemler), bu kurumları küresel operasyonlarını büyük ölçüde kısıtlayacak olan uluslararası finansal akışlardan kesmeyi amaçlıyor" dedi.

Rusya, petrol ve gaz ihracatı için hızlı ve uluslararası ticareti mümkün kılan Swift sistemine güveniyor. Ancak, her ne kadar bu yaptırımla Rusya hedeflense de Moskova’yla iş yapan Batılı işletmeler de yaptırımlardan zarar görebilir.

Etiketler:   AB Rusya


0 Yorum

Yorum Yaz