AB'den Türkiye'deki sığınmacılar için 560 milyon euro destek

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'deki sığınmacıların eğitimi ile göç ve sınır yönetimi konularında 560 milyon euro fon sağlanmasını kararlaştırdı.

AB'den Türkiye'deki sığınmacılar için 560 milyon euro destek
21 Ara 2021 16:07:10

AB Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, 560 milyon euroluk fon, Haziran 2021'de açıklanan ve AB'nin Türkiye'deki Suriyelilerin desteklenmesi için yapacağı 3 milyar euroluk yardım kapsamında sağlanacak.

Fonun 530 milyon euroluk kısmı eğitim için kullanılacak. Bu çerçevede Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) desteklenecek. Proje kapsamında öğretmenlerin ücretleri, ulaşım giderleri, eğitim malzemeleri, ek dersler, Türkçe eğitimi, öğretmenlerin eğitimi, rehberlik programları, erken çocuk eğitimi gibi başlıklarda destek verilecek.

700 bin Suriyeli çocuğun eğitimine harcanak

Ayrıca yaklaşık 700 bin sığınmacı çocuğun okula erişimi amacıyla nakit desteği sağlanacak. Bunların dışında gençler için burslar ve ilgili destek hizmetleriyle öğrencilerin yüksek öğretime erişimine yardım yapılacak.

560 milyon euroluk fonun 30 milyon avrosu ise göç yönetimi ve sınırların korunması kapsamında, kabul ve barınma merkezlerinin idaresinin geliştirilmesi, düzensiz göçmenlerin transferleri, hizmetlere erişim ve uygun koşullarda barınma sağlanması gibi konulara ayrılacak.

Göç konusunda kaynak ve varış ülkeleriyle iş birliğinin güçlendirilmesi için 2021-2025 yıllarını kapsayan Düzensiz Göçle Mücadele Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı'nın yürütülmesine yönelik Göç İdaresi Başkanlığının çabaları desteklenecek.

AB Komisyonunun açıklamasında, Türkiye'nin 4 milyon civarında sığınmacıya ev sahipliği yaptığı, bunların 3,6 milyonunun Suriyelilerden oluştuğu, Türkiye'nin sığınmacıları desteklemek ve bu kişilere ev sahipliği yapmak üzere takdire şayan çabalar yürüttüğü ifade edildi.

Türkiye ile AB arasındaki 2016 tarihli ortak bildiriyle Türkiye'deki Suriyeliler için AB'nin toplam 6 milyar euro fon sağlamasının kararlaştırıldığı hatırlatılan açıklamada, 6 milyar euroluk fonun tamamının sözleşmeye bağlandığı, 4,35 milyar euroluk kısmının ödemeler için kullanıldığı aktarıldı.

Açıklamada ayrıca Haziran 2021'de 3 milyar ilave fon açıklandığı, bunun 2021-2023 dönemini kapsayacağı belirtildi.

Etiketler:   AB Mülteci


0 Yorum

Yorum Yaz