Alparslan Kuytul Hoca'dan 'Af Yasası' Yorumu

Alparslan Kuytul Hoca, Koronavirüs tedbirleri kapsamında düzenlenmesi beklenen af yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Eğer bir düzenleme yapılacaksa bu adilane olmalı diyen Alparslan Hoca'nın açıklamaları su şekilde;

Alparslan Kuytul Hoca'dan 'Af Yasası' Yorumu
30 Mar 2020 20:44:13

Alparslan Kuytul Hoca, Hasbihal programında kendisine yöneltilen soru üzerine, yeni tip Koronavirüs salgını sonrasında gündeme gelen ceza infaz düzenlemesi hakkında konuştu.

"Şu an gündemde konuşulan bir af meselesi var. Hatta İran 'da mahkumlara af verildi. Türkiye' de de cezaevi şartlarından dolayı şu anda böyle bir gündem konuşuluyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Alparslan Hoca, "Anayasada eşitlik maddesi, eşitlik ilkesi var. Eğer af ya da affa benzer bir şey, bir kolaylaştırma yapılacaksa neden hepsine yapılmıyor? " dedi.

Hayata geçirilmesi planlanan düzenlemenin terör suçlarını kapsamamasını değerlendiren Alparslan Hoca, "Gerçekten terör suçluları yararlanmasin ama içerde masum olanlar da var. Terör örgütü üyesi denilen insanların bir kısmı suçlu olsa da bir kısmının da suçu yok. Suçu olsa da bu insanın suçu az, öbürü daha çok. Suçu çok olan hırsızı, katili uyuşturucu satanını, vs.yi hepsini bağışlayacaksınız, bunları bağışlamayacaksınız. Bunun neresi vicdandır." şeklinde konuştu.

"KOLAYLAŞTIRMA TERÖRLE İLGİLİ SUÇLARI DA KAPSAMALI"

"Eğer infaz kanununda bir kolaylaştırma olacaksa, kesinlikle terörle ilgili suçları da kapsamalıdır. Hem eşitlik hem akıl bunu gerektirir. Terör suçlusu; eğer insan öldürmediyse, elbette ki bunlar diğerlerinden daha da çok affedilmeye layıktır. Ve diğerlerinin bırakılması toplumda birçok suçun artmasına sebep olacaktır. Fikir suçlusu suç işlemez ama torbacı, hırsız çıktığı zaman daha fazla suç işler. Katil çıktığı zaman yine öldürmeye devam edebilir. Devlet bunları dikkate almak zorundadır." diyerek bazı önemli noktalara dikkat çeken Alparslan Hoca'nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

İnfaz İndirimi Düzenlemesi Nedir?

Evet haberlerde gördüm ama beni üzen taraf şu oldu; zannediyorum mafyalara af vuracak, af demeyelim de buna, infaz indirimi düzenlemesi gibi bir ifade kullanılabilir.

İnfaz indirimi düzenlemesi aslında şu: Bir insanın hapiste kalacağı süre 5 yılsa son bir yılında hapishanede kalmıyor. Şartlı tahliye gibi. Bu terörle ilgili suçlarda bir yıl diye hatırlıyorum. Diğerlerinde tam emin değilim ama 2 yıldı. Şimdi bunu 2 yılı 3 yıl gibi tekrar düzenleyip, erken tahliye düşünüyorlar. 

Ancak haberlerde gördüğüm kadarıyla söylenen şey şu: “Terör suçları hariç” Yani uyuşturucu satana verdiği hakkı, neden hepsine vermez? Bu kimin işine geliyor. Şu anda tam bilemiyorum ama bundan 6 ay kadar önce uyuşturucu satan, torbacı denilen, bundan dolayı mahkûm olanlar 50 bin kişiydi. Yani artmadıysa. Mafya babaları hapishanede pek yok zaten. Alt kademe olan torbacılar ile uğraşılıyor. Mafya babalarının hepsi keyif sürüyorlar, rahat rahat yaşıyorlar. Ve onlara hizmet eden torbacılar, katiller, hırsızlar salıverilecek ama terörle suçluları ve terörle itham edilen suçlular salıverilmeyecek. Şimdi bu iftiralarla hapse atılmış biri olarak elbette ki hapishanedeki terör suçlularının bir kısmı gerçekten teröre bulaşmış insanlardır. Gerçekten de suçlu olanlar var. 

Terör diyerek hapse atılmış, terörle alakası olmayan, ömründe silah görmemiş benim gibi mesela… İçinde elbette ki suçlular vardır. Ama hiç olmasa bu insanlar; tacizcilerden, mafyalardan daha kötü değillerdir.

 Mesela 15 Temmuz darbe girişimine bulaştığı söylenen bu FETÖ davalarında, zaten yanlış hatırlamıyorsam %2 ya da %3 civarında yani %97- %98’i zaten 15 Temmuz’la suçlanmıyor. 560 bin kişi hakkında işlem yapılmış ve bunların içinden sadece birkaç bin tanesi 15 Temmuz’la alakalandırılıyor. Gerisinin böyle bir olayla alakası yok. Sadece onlarla olan irtibatından Bylock kullanmış ya da kullanmamış her neyse, birtakım irtibatlar ondan dolayı. Bu insanda terör örgütü üyesi olmaktan hapiste. Şimdi bu insan mı daha suçlu, torbacı mı? Bu insan mı daha suçlu, katil mi? Katil; insan öldürmüş, bu insansa hiçbir kötülüğe bulaşmamış, onlarla görüşmüşlüğü var. Onlarla görüşmüşlük insanı hapse attırıyorsa, en çok görüşen Ak parti hükümetinin üyeleri ya da Ak partililerdi. O zaman hepsinin başına bunun gelmesi lazım. 

"BUNUN NERESİ VİCDAN"

Yani şunu söylemek istiyorum: “Terör örgütü üyesi denilen insanların bir kısmı suçlu olsa da bir kısmının da suçu yok. Suçu olsa da bu insanın suçu az, öbürü daha çok. Suçu çok olan hırsızı, katili uyuşturucu satanını, vs.ni hepsini bağışlayacaksınız, bunları bağışlamayacaksınız. Bunun neresi vicdandır. Aslında bu hususta AK parti ile MHP arasında anlaşmazlık vardı. Tayyip Erdoğan; ‘biz devlet olarak, devlete karşı işlenen suçları affedebiliriz ama şahıslara karşı işlenen suçları affetme hakkımız yok’ dedi. ‘Birbirini öldürmüş, malını çalmış vs.’ diyordu. MHP tarafı ise, buna karşı geliyordu. ‘Devlete karşı işlenen suçları kabul edemeyiz, şahıslara karşı işlenenleri affederiz’ diyerek tam tersini söylüyordu. 

"ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Şu anda hazırlanan taslak şunu gösteriyor: Eğer böyle çıkarsa bu Ak partinin tamamen iktidarı kaybettiğini, iktidarda MHP’nin sözünün geçtiğini gösterir. Eğer yasa bu şekilde çıkarsa; ‘bu tamamen MHP iktidarda’ demektir. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan buna karşıydı. "Şahıslara karşı işlenen suçları affedemeyiz" diyordu. "Torbacıları affedemeyiz" diyordu. Ve bunlar çıktığı zaman aynı mesleğe devam edecekler, terörle suçlanan insanların birçoğu konuşmasından dolayı fikir suçlusu ve hapiste... Hakikaten teröre bulaşmış olanların ve küçük çaplı şeylere bulaşmış olanların birçoğu çıksa bir daha o işi yapmaz diye tahmin ediyorum. Ama hırsızı, uyuşturucu satanı bırakmıyor. Çünkü o işte büyük paralar var. Yani bunun bir sürü şahitleri var. Mesela adam torbacı ‘uyuşturucu satıyorum ayda 50 bin lira kazanıyorum, hapishaneden çıkarsam yine aynısını devam ettireceğim’ diyor. Hangi meslekte böyle para var ki, belki profesör bu kadar ancak kazanabilir. Bunu da açık açık söylüyor. Ve bunu devlet gerçekten bilmiyor mu? Bu tür insanların bırakmadığını, devam ettiğini devlet bilmiyor mu? Onları bırakacağız diyorlar. Yeni tasarı bu şekilde, anlamak mümkün değil. 

Eğer infaz kanununda bir kolaylaştırma olacaksa, kesinlikle terörle ilgili suçları da kapsamalıdır. Hem eşitlik hem akıl bunu gerektirir. Terör suçlusu; eğer insan öldürmediyse, elbette ki bunlar diğerlerinden daha da çok affedilmeye layıktır. Ve diğerlerinin bırakılması toplumda birçok suçun artmasına sebep olacaktır. Fikir suçlusu suç işlemez ama torbacı, hırsız çıktığı zaman daha fazla suç işler. Katil çıktığı zaman yine öldürmeye devam edebilir. Devlet bunları dikkate almak zorundadır.

"AKP'LİLER TEKRAR DÜŞÜNMELİ"

Biraz evvel ifade ettiğim gibi; eğer bu haliyle çıkarsa bunun manası ‘AK parti artık iktidar değil, MHP iktidardır’ demektir. Çünkü bu MHP’nin teklifiydi. Ve şu anda çıkacak olan, teklif edilen bu tasarı ‘tamamen MHP’nin isteklerine göre hazırlanmış’ demektir. Ak partililerin bunu tekrar düşünmesi gerektiği kanaatindeyim. 

Hafta içerisinde, farklı fikir ve görüşlere sahip mahkum yakınlarının sosyal medyada "ZamanDaralıyor AcilTahliye" etiketiyle başlattıkları kampanya bir buçuk milyondan fazla destek görmüştü.

Videonun tamamını izlemek için;




0 Yorum

Yorum Yaz