Alparslan Kuytul Hoca'dan artan intiharlar ve Hatay'da kendini yakan baba hakkında açıklama!

Alparslan Kuytul Hoca, Hatay'da 'çocuklarım aç' diyerek kendini yakan Adem Yarıcı ve artan intihar vakaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Alparslan Kuytul Hoca'dan artan intiharlar ve Hatay'da kendini yakan baba hakkında açıklama!
16 Şub 2020 18:49:13

Her hafta tefsir dersi sonrasında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan  Alparslan Kuytul Hoca, bu hafta da ülkemizde artan intihar vakaları ve geçen hafta Hatay'da valilik binası önünde 'çocuklarım aç' diyerek kendini yakan baba Adem Yarıcı hakkında konuştu.

HER 3 SAATTE BİR KİŞİ İNTİHAR EDİYOR

Konuşmasına Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK ) hazırladığı intihar verilerini aktararak başlayan Alparslan Hoca, Türkiye'de yaklaşık 2 buçuk, 3 saatte bir kişinin intihar ettiğini ve intiharların büyük bir bölümünün 'belirsiz' sebeplerle gerçekleştiğini ancak devlet tarafından paylaşılan bu verilere de savcıların hazırladığı iddianame ve hakimlerin verdiği karara da inanmadığını ve gerçeklerin  örtülmüş olabileceğini belirtti.

'MEMLEKETTE BU KADAR İSRAF OLURSA KRİZ NEDEN OLMASIN?

Ekonomik krizin olduğu dönemler ve savaş  zamanlarda intiharların arttığının bilinen bir gerçek olduğunu belirten Alparslan Hoca,

"intihar hadiselerinin arkasında ekonomik kriz gibi sebepler var. Devlet bunun da önlemini almalıdır. Milleti ekonomik krize düşürmemeliydiler. Bu kadar yiyen, çalan olursa memlekette kriz niye olmasın? Bu kadar israf olursa memlekette kriz niye olmasın? Sürekli her şeye zam zam… vergiler, malların fiyatları ve işsizlik her gün artıyor. İşsizlik %14,3 e gelmiş, fabrikalar sürekli işçi çıkartıyor. Artık asgari ücretle dahi iş bulmak çok lüks oldu. Daha önceden kurulu bir düzeniniz yoksa şu anda çok zor. Bu da intihar olaylarını çoğaltıyor." dedi.

'İNSANLAR İNTİHAR EDERKEN YALAN SÖYLEMEZ'

Hatay Valiliği önünde 'çocuklarım aç'  diyerek kendini yakan Adem Yarıcı hakkında 'insanlar intihar ederken yalan söylemez' ifadelerini kullanan Alparslan Hoca, "Adam kendini öldürürken niye yalan söylesin ‘çocuklarım aç’ demiş ve kendisini benzin dökmüş yakmış. Bu adam yalan söylüyor olamaz. Devlet yetkilileri hemen başlıyorlar; bu adamın aklî dengesinde bir sorun vardı vs. … Adam gayet mantıklı konuşuyor, çocuklarım aç diyor, aklî dengesi yerinde olmayan bir insan böyle konuşmaz ki, hemen örtbas etmeye çalışmayın. Ben bu adam da psikolojik bir sorun var mıydı yok muydu bilmiyorum ama ben artık devletin verdiği bilgilere de açıklamalarına da iddianamelerine de savcısının iddianamesine de hâkimin verdiği karara da inanmıyorum.

'GERÇEĞİ BİZ DE BİLELİM'

Bir adam açlıktan intihar ediyor, yok işte psikolojik sorun vardı. Bunun delili nedir? Bu vazife onun çevresindekilere düşer. Onların insanlık borcudur. Bu adam gerçekten deli miydi yoksa ekonomik krizden dolayı, açlıktan dolayı, parasızlıktan dolayı mı intihar etti. Çevresindekiler, akrabaları kimseden korkmayıp sadece Allah'tan korkarak gerçeği açıklamaları gerekir. Etrafında bir tane erkek adam yok mu? Devlet bu adama bu iftirayı attıysa, eğer bu iftiraysa bir tane erkek adam çıkmalı ve doğruyu söylemelidir. Yok devletin dediği gerçekten doğruysa biz de bunu bilelim." dedi.

Alparslan Hoca'nın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde; 

"Bu olay, herkesin gözünün önünde kendini ateşle yakması insanları çok düşündüren ve etkileyen bir olay olunca hemen orada bir açıklama… Zaten böyle insanlar var. Krizden dolayı, işsizlikten dolayı evinde ekmek yok, yemek yok, ailesinden utanıyor, çocukları ile konuşamıyor, çocuğun eli yüzü perişan, aç susuz, elbisesi yok, ayakkabısı yok, çocuktur aklı ermiyor babasına her lafı söylüyor, karısı laf söylüyor, çevresindekiler laf söylüyor ve adam çıldırıyor. Bir baba için bu çok ağır bir şeydir.

'KEFARET ÖDENİYOR'

Yani bir taraftan devlet ile alakalı yönü var meselenin israf ve hırsızlık krize sebep oldu bir taraftan meselenin bu yönü var, bir taraftan bu millet bütün zulümlere, günahlara, haksızlıklara sessiz kaldığı için bu millete Allah'ın bir tokat vuracağını ben yıllar önce söylemiştim bu gerçekleşiyor benim kanaatimce en doğruyu Allah bilir, bence bir sebep de budur. Bu millet kefaret ödüyor her  zulme,haksızlığa,kötülüklere sessiz kalıyorlar. Bunun sonucu ekonomik krizdir demiştim.

 3-4 sene evvelki konuşmalarıma bakın bir sebep de bu benim kanaatimce.

'İNTİHARIN AZALMASI İÇİN İNSANLARIN ARTMASI LAZIM'

Bunun dışında meselenin başka bir yönü var intihar olaylarının azalması için imanın kuvvetlenmesi lazım yani bunu ben yalnız söylemiyorum adını tam hatırlayamadım profesör de söylüyor, intiharı engelleyen en önemli sebep değildir diyor ondan sonra da akraba ilişkileri, onun dışında hiçbir şey engelleyemiyor yani bunalıma giren bir insanı o halde iman kalpleri girse intihar olmaz her bir olay bir imtihandır ekonomik krizde bir imtihandır günahlarımızın da sonucudur başkalarının günahlarının da sonucu olabilir ama sonuçta bu bir imtihandır ve Allahu Teala bazen kısar bazen açar Allah'ın isimlerinden biri el kabid Bir de el basit Allah açar ve kısar onun için insan biraz tahammüllü olmalı iman olsaydı intihar olmazdı. Dünyayı çok sevmeseydi intihar olmazdı insanlar dünyayı çok sever dünya nimetlerini ve o nimetleri ulaşamayınca bunalıma girer dünyayı çok sevmeseydi o nimetlere ulaşmadığında bunalıma girmezdi.

Bir de tabi ahirete iman kuvvetli olursa insan der ki bu dünyada istediklerim olmuyorsa bile Allah ben eğer sabredersem Rabbim bana cenneti nasip eder ve orada her şey bana verilecek mesele yok bu dünyada padişah da olsan çöpçü de olsa sonuçta toprak olup gideceksin,o halde mesele yok ben ahiretimi kazanayım der ve sabredebilir yani devlet tabii önlemler almak zorundadır o devletin görevi ben başka bir yönünü de anlatmak için bunları söyledim ,bir de insanın ahirete imanı da önemli yani yoksa her şeyin bu dünyada olmasını istiyor mesela birisi sana zulmetti, eğer ahirete iman zayıf ise insan bunalıma girer çünkü o zalime gücün yetmiyor zalim ve güçlü o zaman insan bunalıma girer ama ahirete iman ediyorsan bunalıma girmesin. Benim bu dünyada sana gücüm yetmiyor ama Rabb'üim sana bunun hesabını soracak orada görüşeceğiz bu insanı rahatlatır, hakkımı alacağım, işte bu insanı rahatlatıyor işte ekonomik krizde var ahirete iman da zayıf dünya sevgisi çok ve ulaşılamıyor dünyaya olacağı intihardır tabii.

Bir taraftan ekonomik kriz halledilmeli, bir taraftan insanı bunalıma götüren aşk meşk gibi olaylar bunlara önlemler alınmalı, hastalıklara çare bulunmalı diyeceğim ama o kolay değil tüm dünya çalışıyor hastalıklar üzerinde öyle kolay olmuyor hastalıklar hususunda yani Türkiye bayağı bir mesafe almıştır bunu inkar edemeyiz, yani birçok kimsenin hastalıklarına devlet parasız tedavi uyguluyor yani burada epeyce bir mesafe alındı yine de bazı hastalıklar çaresiz yani onda da devletin yapacağı bir şey. Eğer gereken yapılmıyorsa tabii ki yapılmalı, yapıldığı halde bazı insanların iradesi zayıf iman zayıf çünkü, irade zayıf olduğu için hastalıktan dolayı da intihar edenler varmış dayanamıyor ve intihar ediyor yani ahirete iman bunu halleder hastalıklara sabredersem Rabbim bana bunun mükafatını verecek anlayışı,yani iman her işin başı iman olmadıkça hiçbir şey hallolmaz.




0 Yorum

Yorum Yaz