Arakanlı Müslümanlar, Lahey’den çıkacak kararı bekliyor

Arakanlı Müslümanlar, Lahey’den çıkacak kararı bekliyor
23 Oca 2020 10:41:35

Bangladeş’e kaçmak zorunda kalan binlerce Arakanlı Müslüman, Lahey’deki Uluslararası Adalet Mahkemesi'ne soykırım suçlamasıyla Myanmar yönetimi aleyhine yapılan şikayetin yarın karara bağlanmasını bekliyor.

Gambia, Uluslararası Adalet Mahkemesi’ne, Arakanlı Müslümanların daha fazla zarar görmesinin önüne geçilmesi için geçici önlemler alınmasını ve mahkeme yargıçlarından Myanmar’ı mahkum etmesini talep etmişti.

Suçlamaları reddeden ve terörle mücadele ettiğini iddia eden Myanmar yönetimi ise Uluslararası Adalet Mahkemesi’nin kendisini yargılama yetkisi olmadığını ileri sürüyor. Myanmar yönetimi, mahkemenin müdahalesini "ulusal egemenliğini ihlal" olarak değerlendiriyor.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.





0 Yorum

Yorum Yaz