Arjantin'e Moriskolarla Gelen İslam Hızla Yayılıyor.

Arjantin'e İspanyollar tarafından düzenlenen seferler sırasında Moriskolar aracılığıyla ulaşan İslam dini hızla yayılmaya devam ediyor. 41 milyonluk nüfusa sahip ülkedeki Müslüman nüfusun yakın zamanda 1 milyonu geçmesi bekleniyor.

Arjantin'e Moriskolarla Gelen İslam Hızla Yayılıyor.
10 Oca 2016 07:46:00

Arjantin'de nüfus uzmanları ilerleyen yıllarda  Müslüman nüfusun bir milyona ulaşmasını öngörüyor. Ülkenin başkentinde şu an üç büyük mescid bulunuyor. Ülkedeki yetkililer Batı'daki gibi güvenlik politikalarını önceliyor ve artan Müslüman nüfusu bir tehdit olarak algılıyor. Nüfus uzmanlarının Müslüman sayısının artmasına yönelik öngörüleri ülkedeki resmi yetkililer ve bazı medya organlarında Müslümanlara yönelik 'kötü' bir  algı oluşturuyor.

Ülkedeki Müslümanların bir kısmı 20'inci yüzyılın başlarında Ortadoğu Coğrafyası'ndan Osmanlı pasaportuyla gelen 'Los Turcos'. Diğer kısmı da ihtida eden Arjantinliler. Hikayelerine odaklanıldığında İslam'la müşerref olmalarını farklı dönüm noktaları olduğu anlaşılıyor.

KATOLİK BİR ANNE YAHUDİ  BİR BABANIN MÜSLÜMAN OĞLU

Arjantin’de çıkan La Nacion gazetesinin haberine göre Augusto Kumvich, o zamanlar Elektronik Mühendisliği okuyan bir genç. Katolik bir anne ve Yahudi bir babadan doğma. Ebeveynlerinin dinleri üzerinde bir araştırma yapan Kumvich, Kur'an-ı Kerim'i de incelemeye başlıyor. Evrenin yaratılmasıyla ilgili bir ayeti kerime okuyor. Bu ayet-i kerimeyi okuduktan sonra bir Matematik dersinde duyduğu bir formülle bir benzerlik kuruyor ve Müslüman olmaya karar veriyor. Kumvich, bu kararı on üç sene önce verdiği için o dönemki koşulları düşündüğünde kolay olmadığını ifade ediyor. Günde beş vakit namaz kılma, helal gıdaları tercih etmek ve dünyadaki Müslüman imajının her daim kendisine sorulması ve 'neden Müslüman oldun' soruları hayatını zorlaştırmış.

ARJANTİN'DE İSLAM MORİSKOLARLA GELDİ

Arjantin'de aslında kaç Müslümanın yaşadığını bilmiyor. Çünkü nüfus sayımında dine ilişkin bir soru bulunmuyor. Müslümanlara ilişkin sayımlar birtakım tahminlere dayanıyor. Ülkenin daha çok kuzeyde toplandığını ifade eden Arjantin İslam Federasyonu Başkanı Daniel Hosain ' Ülkedeki bütün Müslümanların Arap, bütün Arapların da Müslüman olmadığını ifade ediyor.



0 Yorum

Yorum Yaz