AYM'den ihraç edilen akademisyenler hakkında 'yurt dışı' kararı

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda 'barış bildirisi' olarak bilinen bildiriye imza attığı için ihraç edilen ve yurt dışına çıkış yasağı konulan akademisyenin yurt dışında akademik çalışmalardan yararlanamaması nedeniyle hak ihlali oluştuğu kararı verdi.

AYM'den ihraç edilen akademisyenler hakkında 'yurt dışı' kararı
10 Eyl 2021 14:04:06

Anayasa Mahkemesi (AYM), 11 Ocak 2016'da akademisyenlerin yayımladığı 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' başlıklı bildirinin ardından üniversiteden ihraç edilen akademisyenlerinden Latife Akyüz’ün yurt dışı çıkış yasağı gerekçesiyle yurt dışındaki akademik olanaklardan yararlanamaması nedeniyle hak ihlaline uğradığına karar verdi.

Bildiride, 'Hendek olayları' olarak bilinen Doğu ve Güneydoğu'daki operasyonlar esnasında ilan edilen sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve insan hakları ihlallerine son verilmesi çağrısı yapılıyordu.

Bildiriye imza atan 2 bini aşkın akademisyen arasında Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Latife Akyüz de yer aldı.

Akyüze yönelik terör soruşturması kapsamında üniversitedeki odası polislerce aranan ve dijitallerine el konulan Akyüz hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İfade vermeye giden Akyüz, savcı tarafından tutuklamaya sevk edildi. Ancak Sulh Ceza Hakimliği, yurt dışı çıkış yasağı koyarak Akyüz'ü serbest bıraktı. İçişleri Bakanlığı bunun yanında Akyüz'ün pasaportuna tahdit de koydu.

İhraç edilen akademisyen Akyüz, bu süreçte Almanya'da risk altındaki akademisyenler için Philipp Schwartz İnisiyatifi’niniki yıllık akademik bir bursunu kazandı. Ancak yurt dışı çıkış yasağı Akyüz'ün önünde engel oldu. Akyüz, benzer şekilde Fransa’daki üç aylık başka bir programa da katılamadı.
Akyüz, yasağın kaldırılmaması üzerine avukatı Oya Meriç Eyüboğlu aracılığıyla 2016’da Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Yüksek Mahkeme, 5 yıl sonra dosyayı görüştü. 7 Eylül 2021’de başvuruyu ele alan AYM, Akyüz'ün yurt dışındaki akademik olanaklardan yararlanamaması nedeniyle özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Kararı değerlendiren Akyüz, bunun kendi durumunda olan akademisyenler açısından emsal olacağını kaydetti. Akyüz, "Bizim yaşadığımız bütünlüklü bir süreç. O sürecin tamamında zaten hak ihlalleri zinciri olduğu için bu karar, o ihlallerden en azından bir tanesine emsal teşkil edeceğini düşünüyorum" dedi.

Akyüz, yargılama sonucunda beraat etti, yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı, ancak pasaportuna konulan tahdit halen sürüyor. Kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından Akyüz hakkındaki son yasağın da kalkması bekleniyor.

Etiketler:   AYM


0 Yorum

Yorum Yaz