Başörtüsünün Ardından “İslam’ı Anımsatan Kıyafet” Yasağı Gündemde

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkedeki okullarda "dini anımsatıcı kıyafetler giyildiği" iddiasına ilişkin net bilgi istedi.

Başörtüsünün Ardından “İslam’ı Anımsatan Kıyafet” Yasağı Gündemde
03 Haz 2022 11:39:42

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’nun okullardaki “dini anımsatıcı kıyafetler giyilmesine” ilişkin iddialar hakkında daha net bilgi istediği aktarıldı. L’Opinion gazetesi yayımladığı haberde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda “İslami kıyafet epidemisi” başladığını ileri sürdü.

Dinî Semboller Yasağı ve Kıyafet Tartışması

Söz konusu gazetede, son aylarda ülkedeki birçok lisede bol elbise giyen kızlar ve uzun tunik (kamis) giyen erkek öğrenciler görüldüğü iddia edildi. Yerel basında yer alan haberlerde, Marsilya ziyareti sırasından L’Opinion’un haberine atfen sorulan soruya Macron, “Her konuda olduğu gibi, salgınlar olduğunda da semptomları olmalı ve (bunları) bizim ölçmemiz gerekiyor.” dedi.

Macron, “Bu konuda çok net olacağım, yürütmek istediğim politika her zamanki gibi aynı, doğruluk (politikası).” diyerek bu konuyla ilgili net ve doğru bilgi istediğine işaret etti.

Ardından Cumhuriyet’in yasasının uygulanmasını istediğini belirten Macron, kanunen okullarda öğrencilerin “dinî semboller” kullanmasının yasak olduğunu hatırlattı.

Macron, Eğitim ve Gençlik Bakanı Pap Ndiaye ile birlikte Cumhuriyetin yasalarına uymayan tüm durumları en net şekilde takip edecek, tartacak ve cevap vereceklerini söyledi.

Başörtülü Müşterisini Reddeden Restoran Sahibi

Fransa’da başörtülü kadını “Karanlık çağlara ait bir kıyafeti giyiyor” diyerek restoranına almayan iş yeri sahibi kadın, mahkemede yargılanacak.

Fransız basınındaki habere göre, gözaltına alınan ve savcı karşısına çıkarılan restoran sahibi hakkında savcılık, “dinî ayrımcılık” suçlamasıyla dava açılmasına karar verdi.

Fransa'da Bir Kadın Başörtüsü Sebebiyle Restorana Alınmadı

Eylülde Bayonne Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkarılacak iş yeri sahibi kadın, 5 yıl hapis ve para cezasıyla karşı karşıya.

Restoranda Ne Olmuştu?

Ülkenin güneydoğusundaki Hendaye kentinde 29 Mayıs’ta bir kişi, Anneler Günü dolayısıyla rezervasyon yaptırdığı restorana annesiyle birlikte gitmişti. Restoran kapısına geldiklerinde iş yeri sahibi kadın, annesi “karanlık döneme ait başörtüyü” taktığı gerekçesiyle iki müşteriyi restorana almayacağını söylemişti.

Mağdurlar ise emniyete giderek, kendilerine ayrımcılık uygulandığı gerekçesiyle şikayette bulunmuştu.

Etiketler:   Fransa


0 Yorum

Yorum Yaz