Batı Şeria'da işgal meşrulaştırıldı

Siyonist İsrail parlamentosu Knesset'te yapılan ikinci ve üçüncü oylamada Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştıracak yasa tasarısını onayladı.

Batı Şeria'da işgal meşrulaştırıldı
07 Şub 2017 08:01:55

İsrail parlamentosunda Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinin meşrulaştırılmasına ilişkin yasa tasarısının ikinci ve üçüncü oturum oylaması gerçekleşti.

Knesset Başkanı Yuli Edelstein, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, tasarının 120 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda 60 evet, 52 hayır ile kabul edildiğini belirtti.

8 VEKİL OYLAMAYA KATILMADI

Edelstein, İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Başbakan Binyamin Netanyahu dahil 8 vekilin oylamaya katılmadığını ifade etti.

İsrail parlamentosu iç tüzüğüne göre bir yasa tasarısının kanunlaşması için üç farklı oturumda oylamaya sunulması ve oy çokluğuyla kabul edilmesi gerekiyor.

DOĞU KUDÜS'DE 200 BİN, BATI ŞERİA'DA 400 BİNİ AŞKIN İŞGALCİ YERLEŞİM

Yahudi yerleşim birimlerinin meşrulaştırılmasına ilişkin yasa tasarısı 6 Aralık'ta Knesset Genel Kurulunda gerçekleştirilen ilk oturumda oylamaya sunulmuştu.

Daha önce Amona gibi illegal yerleşim birimlerinin boşaltılmasını öngören kanun metninde değişiklik yapılmasının ardından Genel Kurula sunulan tasarısı, 49 oya karşı 59 oyla kabul edilmişti.

İsrail hükümeti, İsrail Yüksek Mahkemesinin Amona'nın boşaltılmasına ilişkin verdiği kararın ardından mahkemeden söz konusu yerleşim biriminde yaşayan Yahudileri başka bir yere taşımak için 30 gün süre istemişti.

Hükümet, kararın uygulanmasını engellemek için Knesset'ten Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştıracak bir kanun yasa tasarısı geçirmeyi planlıyordu ancak yapılan yoğun görüşmelerin ardından Filistin topraklarındaki buna benzer durumların engellenmesini sağlayacak yasa tasarısının Amona'yı kapsamaması kararı alınmıştı.

Filistinlilerin dava açtığı İsrail Yüksek Mahkemesi, 26 Aralık 2014'te, "özel mülkiyet üzerine kurulduğu için yapılara ruhsat verilmesinin mümkün olamayacağı" gerekçesiyle Amona yerleşim biriminin iki yıl içinde tahliye edilmesine hükmetmişti.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bini, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.



0 Yorum

Yorum Yaz