Binlerce mahkuma tahliye yolu açılıyor

Rafta bekleyen infaz indirimi düzenlemesi corona virüs salgını nedeniyle acil olarak yürürlüğe girecek. Çankaya Köşkü’nde yapılan toplantıda 100 bine yakın mahkuma tahliye yolunu açacak düzenleme ele alındı.

Binlerce mahkuma tahliye yolu açılıyor
20 Mar 2020 13:06:04

AK Parti, corona virüs salgınında önemli risk taşıyan cezaevleri için yürüttüğü infaz indirimi düzenlemesine ilişkin çalışmada sona geldi. Corona virüs salgını nedeniyle cezaevlerine “virüs bulaşmadan” yaklaşık 100 bin mahkumun tahliyesi öngörülürken, infaz sisteminde yapılacak değişiklikle cezada oransal indirime gidilmesi planlanıyor.

Tüm suçları kapsamıyor

Terör örgütü, uyuşturucu, cinsel istismar ve mükerrer suçlar dışında kalan tüm suçlar için yapılacak yeni oranlamalarla tahliye edilecek mahkum sayısının artırılması ya da terör suçları dışında kalan tüm suçlara nisbi oranda indirim yapılması masadaki alternatifler arasında yer alıyor.

Toplantı 1.5 saat sürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün, corona virüsle mücadele için 19 maddeden oluşan ekonomik tedbir paketini açıkladıktan hemen sonra Çankaya Köşkü’nde cezaevlerinin durumunu ve yeni infaz düzenlemesiyle ilgili çalışmaları Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve parti kurmaylarıyla birlikte masaya yatırdı. Geçen hafta yapılması planlanan ancak ertelenen toplantı 1.5 saat sürdü.

Değerlendirme toplantısı yapıldı

Cezaevlerini hem rahatlatmak hem de corona virüs salgını riskini azaltmak için, rafta bekleyen infaz düzenlemesini masaya indiren Erdoğan’ın toplantıda, kurmaylarından düzenlemenin kapsamının geniş tutulmasını, iyi değerlendirilmesini; Bakan Gül’ün hızlıca AK Parti Grubu ile çalışmayı tamamlamasını istediği öğrenildi. Bu çerçevede dün Bakan Gül, Meclis’e gelerek AK Parti Grubu ile bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

İki alternatif

Düzenleme ile corona virüs salgını nedeniyle cezaevlerine “virüs bulaşmadan” yaklaşık 100 bin mahkumun tahliyesi öngörülüyor. İnfaz sisteminde yapılacak değişiklikle cezada oransal indirime gidilmesi planlanırken, terör örgütü, uyuşturucu, cinsel istismar ve mükerrer suçlar dışındaki tüm suçların cezalarının infazında yapılacak yeni oranlamalarla tahliye edilecek mahkum sayısının artırılması önerisi dile getiriliyor. Tahliye edilecek mahkum sayısının yüksek tutulması için terör suçları dışında kalan tüm suçlara belli oranlarda indirim yapılması da diğer alternatif olarak gündemde bulunuyor.

Tutuksuz yargılama

Ayrıca cezaevlerindeki tutukluların suç türlerine göre yapılacak düzenlemeyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılabileceği de değerlendiriliyor. Erdoğan’ın düzenlemenin hassasiyetle yapılmasını istediği ve kamuoyunda “cezasızlık” algısı yaratmamasını istediği biliniyor.



0 Yorum

Yorum Yaz