Bir grup asker Hollanda’ya sığınma başvurusu yaptı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’ye dönmeyi reddeden bir grup Türkiye subayının Hollanda’ya sığınma başvurusu yaptığı ve 18 ay boyunca ülkede kalmalarına izin verildiği belirtildi. Öte yandan Hollanda'nın askerleri iade etmeye sıcak bakmadığı öğrenildi.

Bir grup asker Hollanda’ya sığınma başvurusu yaptı
14 Şub 2017 09:38:18

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’ye dönmeyi reddeden bir grup Türk subayının Hollanda’ya sığınma başvurusu yaptığı ve 18 ay boyunca ülkede kalmalarına izin verildiği belirtildi.

BBC Türkçe’nin Hollanda gazetesi NRC’den aktardığına göre Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi’nin subayların ülkede kalmasına izin verme sebebi ise siyasi sığınma başvurusunu incelemek olduğu kaydedildi.

Sayıları açıklanmayan askerler ise, sığınma başvurusunun gerekçesi olarak Türkiye’de adil yargılanma olanaklarının kalmamasını gösterdi.

Darbe girişiminin ardından subaylara üç ay içinde Türkiye’ye geri dönme çağrısı yapılmış, aksi takdirde vatandaşlıktan çıkarılacaklarını açıklanmıştı.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı, darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmeler nedeniyle askerlerin iadesini geçici olarak askıya almıştı.

İADE ETMEYE SICAK BAKMIYOR

Hollanda makamları OHAL nedeniyle subayların Türkiye’ye iadesine sıcak bakmazken, Türk yetkililerin adil yargılama güvencesi verdiği belirtildi. Yetkililer,

Hollanda’daki firari askerler için güvenli liman olmasının ‘kabul edielemez’ olduğunu söyledi.

Hollanda devlet televizyonu (NOS) ise, darbe girişiminin ardından 100’ü aşkın Türk subayının Batı Avrupa ülkelerine sığınma başvurusu yaptığını açıkladı. Bu ülkelerin başını Almanya çekiyor.



0 Yorum

Yorum Yaz