BM: Dünya liderlerinden yenilenebilir enerjiye 400 milyar dolar

Dünyada elektriğe erişimi olmayan bir milyar kişiye güvenilir elektrik erişimi için de yeni ortaklık inisiyatifleri kurulacağı duyuruldu.

BM: Dünya liderlerinden yenilenebilir enerjiye 400 milyar dolar
25 Eyl 2021 16:20:59

Birleşmiş Milletler (BM) dünya liderleri ve iş dünyası temsilcilerinin yenilenebilir ve temiz enerjinin kullanımının yaygınlaştırılması için 400 milyar dolarlık taahhütte bulunduğunu açıkladı.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) 76'ncı Genel Kurulu’na paralel olarak düzenlenen "BirleÅŸmiÅŸ Milletler Yüksek Düzeyli Enerji DiyaloÄŸu" zirvesinde bir grup ülke lideri ve ÅŸirket, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile mücadele kapsamında yenilenebilir ve temiz enerjinin kullanımının yaygınlaÅŸtırılması için 400 milyar dolarlık taahhütte bulundu.

Taahhütler gelişmekte olan ülkelerde elektriğe erişim ve enerji verimliliği konusunda yapılacak projeleri içeriyor.

BM'den yapılan açıklamada gelişmekte olan ve gelişmiş 35’ten fazla ülkenin yeni enerji taahhütlerinde bulunduğu belirtildi. TotalEnergies, Schneider Electric ve Google gibi dev şirketlerin de taahhütte bulunanlar arasında yer aldığı belirtiliyor.

Dünyada elektriğe erişimi olmayan bir milyar kişiye güvenilir elektrik erişimi için de yeni ortaklık inisiyatifleri kurulacağı duyuruldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres iklim krizi ile mücadelede yenilenebilir enerjinin önemine değinerek "Temiz ve yenileneblir enerjiye erişim aslında yaşam ile ölüm arasındaki fark gibi" ifadelerini kullandı.

BM Genel Kurulu'na 193 ülkenin lider ve temsilcileri şahsen ya da online olarak katılıyor. Enerji zirvesi ise Genel Kurul’a paralel düzenlenen zirvelerden biri. Covid-19 asılarının adil dağıtımı ile ilgili olarak da Genel Kurul'a paralel bir zirve yapılıyor. Genel Kurul Pazartesi gününe kadar devam edecek.

CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan da çevrimici olarak düzenlenen enerji diyaloÄŸu toplantısına video mesaj gönderdi. 

Erdoğan mesajında "Ülkemiz, uluslararası toplumun sorumluluk sahibi bir üyesi olarak, iklim kriziyle mücadelede ve temiz enerji dönüşümünü sağlamakta üzerine düşeni yapmaya devam edecektir" dedi.

Erdoğan video mesajında "Küresel ısınma ve iklim değişikliği, insanlık tarihindeki en önemli meydan okumaların başında geliyor" diyerek geleneksel enerji kaynaklarının kullanımının azaltılması, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması ve enerji verimliliğinin artırılması gerektiğini kaydetti.



0 Yorum

Yorum Yaz