BM Güvenlik Konseyi Türkiye gündemiyle acil olarak toplanıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye gündemiyle acil olarak toplanıyor. Fransa, Almanya ve İngiltere'nin talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi bugün kapalı oturumda Türkiye'nin "Barış Pınarı Harekatı"nı görüşecek. Bu üç ülke Türkiye'yi kınayan ortak bir metin üzerinde çalışıyor.

BM Güvenlik Konseyi Türkiye gündemiyle acil olarak toplanıyor
10 Eki 2019 11:57:46

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilciliği, 28 üye devlet adına yaptığı ortak resmi açıklamada, Suriye’ye yapılan askeri operasyonun bölgedeki çatışmalara kalıcı bir çözüm olmayacağına yer verdi; Türkiye’ye "harekatı durdurun" çağrısı yaptı.



AB'nin resmi açıklamasında ayrıca, “Türkiye tarafından açılacak sözde ’güvenli bölge’ mültecilerin dönüşü için uluslararası kriterlere uymuyor.” ifadelerine yer verildi.


AB Yüksek Temsilciliği, “Yerel halkların haklarının görmezden gelindiği yerlere AB kalkınma yardımlarında bulunmayacaktır.” şeklinde tepki gösterdi.


Diğer yandan harekatın bölgenin istikrarını etkileyeceği belirtilen açıklamada, BM öncülüğünde bölgede barışı sağlama çalışmalarının yokuşa sürükleneceği belirtildi.


AB Yüksek Temsilciliği, Türkiye’nin tek taraflı başlattığı harekatın Uluslararası Koalisyon’un IŞİD’e karşı zaferini zarara uğratma riskine de vurgu yaptı.


AB Komisyon Başkanı Juncker: Askeri operasyonu durdurun

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Junker de, Türkiye'ye Suriye'de başlatılan askeri operasyonu durdurması çağrısında bulundu ve Suriye sınırında bir güvenlik bölgesi oluşturulması halinde buraya AB'nin mali yardımda bulunmayacağını söyledi.


Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Juncker, "Türkiye, devam eden askeri operasyonları durdurmalı, bu operasyon bir sonuç getirmez. Eğer Türkiye burada bir güvenli bölge oluşturacaksa, AB'den mali yardım beklememeli. Türkiye sınırında güvenlik sorunu var bunu anlıyoruz, bununla birlikte Türkiye'ye sağduyu çağrısı yapıyorum." dedi.


Fransa, Almanya ve İngiltere'den BM Güvenlik Konseyi'ne çağrı

Fransa, Almanya ve İngiltere, Türkiye'nin Suriye'ye askeri müdahalesiyle ilgili BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı.


Fransa'nın AB Bakanı Amelie de Montchalin, ülkesinin Türkiye'nin Suriye'ye başlattığı askeri operasyonu sert bir şekilde kınadığını belirtti ve Paris'in, Berlin ve Londra ile birlikte BM Güvenlik Konseyi'ni bu operasyonu görüşmek üzere toplantıya çağırdığını söyledi.


Meclis Dışilişkiler Komisyonu'nda konuşan Amelie de Montchalin, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın ayrıca Türkiye'yi kınayan bir ortak metin üzerinde çalıştıklarını" bildirdi.


Fransız bakan, AB'nin de ayrı bir metin üzerinde çalıştığını söyledi.


BM perşembe günü toplanacak

BM Güvenlik Konseyi, Türkiye'nin askeri müdahalesini perşembe günü kapalı oturumda görüşecek. BM kaynaklarından alınan bilgiye göre, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin dışında Avrupalı diğer daimi üyeler Polonya ve Belçika da, 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nin toplanması için çağrı yaptı.

Etiketler:   BM


0 Yorum

Yorum Yaz