• Anasayfa
  • DÜNYA Haberleri
  • BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet gelecek hafta Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne gidecek

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet gelecek hafta Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne gidecek

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, gelecek hafta Çin'i ziyaret edecek ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne geçecek.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet gelecek hafta Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne gidecek
20 Mayıs 2022 19:44:20

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği düzeyinde 2005'ten beri ilk defa düzenlenecek ve 23 Mayıs'ta başlayacak ziyarette yüksek komiserin sivil toplum kuruluş temsilcileri, iş insanları ve akademisyenlerle bir araya geleceği, bu kapsamda Doğu Türkistan'ın Kaşgar ile Urumçi kentlerini ziyaret edeceği kaydedildi.

Bachelet, yıllardır Pekin yönetiminden bölgeye "kısıtlamasız bir giriş izni" verilmesi çağrısında bulunuyordu. Yüksek Komiserliğe bağlı 5 kişi 25 Nisan'dan beri yüksek komiserin ziyareti için ön hazırlıklarda bulunuyor.

Karantinada kalmak zorunda kalan ekip, bu sürecin ardından Kanton ve Sincan bölgelerine gidebilmişti.

Beş gün boyunca Çin'de temaslarda bulunacak eski Şili Devlet Başkanı, 28 Mayıs'ta ziyarete ilişkin izlenimlerini basın toplantısında paylaşacak.

İnsan hakları savunma örgütleri en az bir milyon Uygur ve Müslüman Türk azınlıktan kişilerin Sincan'da toplama kamplarına kapatıldığını savunuyor. Bu sebeple de Bachelet'den açıklaması sırasında Pekin'in işlediği ileri sürülen insan hakları ihlallerini kınaması bekleniyor.

İddiaları kesin bir dille reddeden Pekin yönetimi ise kampların, ölümcül saldırılardan sorumlu tutulan "kökten dinci ve Uygur ayrılıkçılarını terörizm ve ayrılıkçılıktan uzak tutmayı amaçlayan mesleki eğitim merkezleri" olduğunu iddia ediyor.



0 Yorum

Yorum Yaz