BM'den Arakanlı Müslümanlar için 'soykırım' açıklaması

BM, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara karşı şiddet eylemlerinin "soykırım niyetiyle" yapıldığının yeni delillerle pekiştiğini açıkladı

BM'den Arakanlı Müslümanlar için 'soykırım' açıklaması
16 Eyl 2019 14:00:17

Birleşmiş Milletler soruşturmacılarının hazırladığı rapora göre Myanmar'da kalan Arakanlı Müslümanlar hala ciddi olarak soykırım tehdidi altında.

İnsan Hakları Konseyi tarafından Myanmar'da olgulara ulaşma misyonu çerçevesinde 2017'de yapılan çalışmalar sonucunda Myanmar ordusunun soykırım işlediği sonucuna varılmış ve ordunun başındaki generallerin yargılanması çağrısında bulunulmuştu.

Bugüne kadar 740 bin Arakanlı Müslüman yakılan köylerinden kaçarak Bangladeş'e sığındı. Katliam, tecavüz ve işkence suçlamaları ile dolu raporlar hala BM gündeminde bulunuyor.

600 bin Arakanlı Müslüman daha risk altında

Yeni bir raporda da BM uzmanları 600 bin Arakanlının hala Myanmar'da bulunduğunu ve her geçen gün daha kötüye giden koşullarda soykırım tehdidi altında yaşadığını ifade ediyor.

Tüm detayları salı günü Cenevre'de açıklanacak olan raporda "Myanmar'da soykırım niyetli girişimler hala mevcut ve burada kalan Arakanlılar hala risk altında" ifadesi geçiyor.

Kanıtlar yok ediliyor

Raporda ayrıca Myanmarlı yetkililerin bu konudaki suçlamaları reddetmeye ve kanıtları yok etmeye devam ettiği belirtilerek gelecekteki soruşturmaların engellenmesi için Arakanlıların sürüldüğü topraklarda yeni yerleşim yerleri inşa edildiği ve buralara Myanmarlıların getirildiği aktarılıyor.

100 kişilik liste için ICC çağrısı

BM'nin Myanmar inceleme ekibi Myanmar'da yaşananlar konusunda tıpkı Yugoslavya ve Rvanda'da olduğu gibi Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde (ICC) dava açılması için BM Güvenlik Konseyi'ne çağrı da bulunuyor. Aktarılan bilgilere göre inclemelerde bulunana uzmanların elinde 100 kişilik bir isim listesi bulunuyor ve aralarında devlet yetkilileri, soykırımda yer aldığından şüphelenilen askerler ve geçtiğimiz yıl kamuoyuna açıklanmış olan altı generalin isminin olduğu ileri sürülüyor.



0 Yorum

Yorum Yaz